Haimatulehdus koirilla: mitä se on, mikä sen aiheuttaa ja mitä voit tehdä (2024)

Missiomme on auttaa pelastamaan koirien ja kissojen henkiä koulutussisältöjemme avulla. Pyrkimystemme tukemiseksi tämä sivu voi sisältääaffiliate linkkejä. Ansaitsemme palkkion ehdot täyttävistä ostoksista – ilman kustannuksia sinulle.

Pancreatitis in Dogs: What It Is, What Causes It, and What You Can Do (1)Kasvaessamme vanhempamme saivat jotkin asiat kuulostamaan niin kamalilta ja pelottavilta keinona juurruttaa meihin pelkoa vain estääkseen meitä tekemästä tiettyjä asioita.

No, kun olin eläinlääkärikoulussa, ohjaajamme juurruttivat oikeutettua ja merkittävää pelkoa haimaa kohtaan. Älä vihaa koirasi haimaa, koska se ei ole anteeksiantava!

Mikä on haima, ja mitä se tekee lemmikeillemme? Se on V-muotoinen rauhanen, joka sijaitsee koirasi vatsan yläosassa.

Haiman ensisijainen tarkoitus on erittää ruoansulatusentsyymejä ja muita aineita, jotka auttavat ravinteiden ja tiettyjen vitamiinien ja kivennäisaineiden imeytymistä lemmikkisi ruoasta. Koska haimalla on niin tärkeä tehtävä, se suuttuu, kun sen normaalit toiminnot keskeytyvät.

Ja mitä tapahtuu, kun saamme haiman vihaiseksi? Haimatulehdus. Haimatulehdusta on kahta tyyppiä - akuuttia ja kroonista.

Mikä on haimatulehdus koirilla?

  • Akuutti haimatulehdus ilmaantuu äkillisesti ilman, että haimassa tapahtuu pysyviä muutoksia.
  • Krooninen haimatulehdus on jatkuva tulehdus, joka usein johtaa peruuttamattomiin tai pysyviin muutoksiin haimassa.

Yleensä akuutissa tai kroonisessa haimatulehduksessa tulehdus aiheuttaa entsyymien aktivoitumista itse haimassa. Tämä johtaa haiman kudoksen asteittaiseen hajoamiseen sen omien entsyymien vaikutuksesta - lyhyesti sanottuna, ajattele sitä syömisenä!

Pancreatitis in Dogs: What It Is, What Causes It, and What You Can Do (2)

Mahdolliset haimatulehduksen syyt koirilla

Tyypillisesti koirilla, joilla on spontaani haimatulehdus, syytä ei tunneta. Ja oireet ovat niin vaihtelevia, että omistaja voi missata lievän haimatulehduksen - mutta vauriot ovat jo alkaneet. Koirilla, joilla on akuutti haimatulehdus, se todennäköisesti toistuu, mikä lopulta aiheuttaa kroonisen sairauden.

Seuraavassa on luettelo vain joistakin mahdollisista tekijöistä, joita pidetään haimatulehduksen mahdollisina syinä:

  • Ruokavalion epämääräisyys:Jos koira syö ruokaa, jota se ei yleensä syö ja/tai ruoka on runsaasti rasvaa.
Vaikka eläin on säännöllisesti saanut pöytäruokaa tai rasvaista ruokaa, haitallinen reaktio ruokaan voi tapahtua milloin tahansa.Minulla on ollut monia potilaita, jotka ovat saaneet pöydän romuja pitkän ajan ja voivat hyvin. Sitten eräänä päivänä heidän haimansa päätti, että se oli saanut tarpeekseen.
  • Liikalihavuus:Lihavilla koirilla on enemmän rasvaa veressä verrattuna ohuempiin koiriin. Lisäksi akuutti haimatulehdus aiheuttaa hallitsemattoman hajoamisen viskeraalisessa rasvassa, joka sisältää runsaasti tyydyttymättömiä triglyseridejä - vapauttaen ketjuttamattomia rasvahappoja, mikä puolestaan ​​​​aiheuttaa nekroosia ja haimatulehduksen pahenemista.
  • Suuret määrät rasvaa veressä:Tämä on tila, jota joillakin koiraroduilla on todennäköisemmin kuin toisilla, kuten kääpiösnautserilla. Runsasrasvainen ruokavalio voi aiheuttaa korkeaa rasvapitoisuutta veressä.
  • Tylsä vatsan trauma:Vatsavammat, kuten auton törmäys, toisen lemmikin törmäys niihin jne.
  • Tietyt lääkkeet tai myrkyt:Mikä tahansa lääke tai toksiini, joka voi johtaa haimatulehdukseen, voi aiheuttaa ongelman. Joitakin mahdollisia esimerkkejä ovat kemoterapialääkkeet, kortikosteroidihoidot tai tietyt antibiootit. Eläinlääkärisi määrittää, mikä on paras lääketieteellinen hoito lemmikkillesi ja neuvoo sinua kaikista riskeistä. On olemassa kotitalous- ja ympäristömyrkkyjä, kuten sinkkiä ja organofosfaatteja, jotka on myös yhdistetty haimatulehdukseen.
  • Muiden sairauksien esiintyminen:Diabetes mellitus, krooninen munuaissairaus
  • Tartunnan aiheuttajat:Parvovirus, Babesia canis, suolistobakteerien liike ylöspäin, suolistoloisten poikkeava liike
  • Munuais- ja maksaongelmat
  • Cushingin tauti

Minkä ikäisenä koiralla on todennäköisyys saada haimatulehdus?

Todellisuudessa jokainen koira voi sairastua missä iässä tahansa. Mutta akuutti haimatulehdus on yleisin keski-ikäisillä tai vanhemmilla (yli 7-vuotiailla) koirilla.

Pancreatitis in Dogs: What It Is, What Causes It, and What You Can Do (3)

Saavatko jotkut koirarodut todennäköisemmin haimatulehduksen?

Mikä tahansa koirarotu voi saada haimatulehduksen, mutta kääpiösnautserilla, kääpiövillakoiralla ja co*ckerspanieleilla näyttää olevan suurempi esiintyvyys. Miksi? Yksi syy on se, että näillä koiraroduilla on yleensä korkea veren triglyseridipitoisuus (korkea rasvapitoisuus veressä).

Merkkejä, että koirallasi saattaa olla haimatulehdus

Nyt kun tiedät, mitä haimatulehdus on ja miten se tapahtuu, katsotaanpa haimatulehduksen merkkejä tai oireita, jotta tiedät, milloin sinun on tarkastettava koirasi eläinlääkärillä. Haimatulehduksen kliiniset merkit - ne, jotka näet - voivat olla epämääräisiä tai epäselviä, eivätkä ne koske vain haimatulehdusta. Lisäksi on aikoja, jolloin haimatulehduksen sekundaariset komplikaatiot aiheuttavat näitä oireita. Tästä syystä on tärkeää olla viivyttelemättä eläinlääkäriin käyntiä, jos näet jonkin näistä oireista.

Haimatulehduksen oireet koirilla

Kun koirat saavat haimatulehduksen, yleiset kliiniset oireet koskevat maha-suolikanavaa.

  • Oksentelu: Tämä on johdonmukaisin merkki, mutta se voi puuttua
  • Ei syö
  • Toimii masentuneena
  • Kivulias vatsan alueella: Koirasi on todennäköisesti levoton, huohottaa, vapisee tai näyttää "kyyristyneeltä". Tässä on esimerkki siitä, miltä "kyyristynyt" voi näyttää:Pancreatitis in Dogs: What It Is, What Causes It, and What You Can Do (4)
  • Ripuli
  • Kuume
  • Heikkous tai vaikeissa tapauksissa romahdus

Haimatulehduksen oireet ovat yleensä epämääräisiä ja epäspesifisiä. Usein eläinlääkärin diagnosoinnissa havaitaan muita sairauksia. Diagnoosi tehdään usein kokeen, verikokeen ja koirasi vatsan ultraäänitutkimuksen tuloksista.

Haimatulehduksen hoito koirilla

Koirien haimatulehdukselle ei ole olemassa erityistä tai standardia eläinlääketieteellistä hoitosuunnitelmaa. Tyypillisesti se sisältää tukihoitoa suonensisäisillä nesteillä ja lääkkeillä, joilla hoidetaan sivuvaikutuksia: oksentelua, vatsakipua, ripulia, kuumetta jne. Jos haimatulehduksen kanssa diagnosoidaan jokin muu sairaus tai tila, myös siihen ryhdytään toimenpiteisiin. . Jopa aggressiivisella hoidolla ennuste on edelleen kyseenalainen.

Valitettavasti haimatulehdukseen liittyy komplikaatioita, mukaan lukien:

  • Keuhkoödeema: Nestettä keuhkoissa
  • Sydämen rytmihäiriöt: Epäsäännöllinen syke
  • Peritoniitti: Vatsan ja lantion limakalvon tulehdus, joka voi olla hengenvaarallinen
  • DIC (Diseminoitu intravaskulaarinen koagulaatio): Elimistön luonnollisten veren hyytymis- ja verihyytymien liuotusmekanismien epänormaali toiminta, joka voi olla hengenvaarallista
  • Ei reagoida hoitoon
  • Toissijaisia ​​ongelmia voivat olla diabetes ja eksokriininen haiman vajaatoiminta

Jos lemmikilläsi on ollut tai epäillään sairastavan haimatulehdusta, vaihda vähärasvaiseen ruokavalioon ja alenna painoa, jos se on ylipainoinen. Vältä antamasta liikaa herkkuja, varsinkin rasvoja sisältäviä herkkuja. Vältä ehdottomasti MITÄÄN rasvaista ihmisruokaa, kuten lihaa, juustoja jne.

Kun lemmikilläsi on ollut haimatulehdus, se todennäköisemmin sairastuu uudelleen.Ja joka kerta kun lemmikilläsi on haimatulehdus, sen kyky toipua heikkenee joka kerta. Ennaltaehkäisevät toimenpiteet ja eläinlääkärisi hoitosuunnitelman noudattaminen ovat ratkaisevan tärkeitä heidän terveytensä kannalta. Haimatulehdus voi olla kohtalokas.

Kuinka ehkäistä haimatulehdus koirilla

Vaikka ei ole mahdollista estää kaikkia haimatulehduksen syitä, on erittäin helppoa estää joitakin niistä.

Pancreatitis in Dogs: What It Is, What Causes It, and What You Can Do (5)Tarkkaile ja hallitse koirasi ruokavaliota

Ensimmäinen merkittävä hyöty tästä on liikalihavuuden ehkäisy – ainamittaa koirasi ruokajapäivän herkkuja. Varmista, että koirasi ruokavalio vastaa sen elämäntapaa ja elämänvaihetta, kuten aikuisten korvikkeen ruokkiminen aikuisen korvikkeen kanssa. Eläinlääkärisi voi auttaa suosittelemaan parasta ruokavaliota koirallesi, koska he tuntevat koirasi ja sen terveyshistorian.

Älä syötä runsaasti rasvaa sisältävää ruokavaliota tai lisää rasvaa ruokavalioon. Vältä antamasta ihmisille tarkoitettuja ruokia. Vaikka joitain ruokia, kuten porkkanoita ja vihreitä papuja, pidetään koiran turvallisina, toiset, kuten viinirypäleet ja rusinat, ovat myrkyllisiä. Rypäleet ja rusinat voivat aiheuttaa munuaisvaurioita, ja munuaisvauriot ovat haimatulehduksen riskitekijä.

Mahdollisen korkean rasvapitoisuuden lisäksi ihmisruoka voi sisältää runsaasti suolaa tai sisältää lemmikkillesi myrkyllisiä ainesosia. Esimerkiksi monet lihaan lisätyt mausteet sisältävät sipulia tai valkosipulia, jotka ovat myrkyllisiä eläimille. Muista – toksiinit ovat listalla riskitekijänä.

Jotkut elintarviketuotteet, kuten maapähkinävoi tai "ketoystävälliset" ainesosat, voivat sisältääksylitoli, joka on erittäin myrkyllistä koirille. Varmista aina eläinlääkäriltäsi, onko tietty ruoka turvallista vai ei sitä saa antaa koirallesi.

Keto-dieetit ja koirat

Muista, että koirat eivät ole ihmisiä. Vain siksi, että ihmiset voivat pärjätä hyvin keto-ruokavaliolla ja "hyvin rasvapommeilla", kuten kookosöljyllä, MCT-öljyllä ja ruohovoita, joista voi olla hyötyä ihmisille, tilanne ei koske koiria. Vaikka koirasi voi saada suhteellisen pieniä määriä kookosöljyä MCT:n (keskipitkäketjuisten triglyseridien) hyödyn saamiseksi, sitä ei todellakaan suositella. Syy tähän on kaksijakoinen:

  • Saatat antaa niille liikaa vahingossa, mikä voi pahentaa haiman toimintaa.
  • Kookosöljyssä on pitkäketjuisia triglyseridejä, ja MCT:n määrä vaihtelee suuresti merkistä toiseen.

Koirakohtaisissa ruokavalioissa, kuten Purinan Brain Health (entinen Bright Mind) kaava sisältää MCT:tä, on tehostettu kasvitieteellisillä öljyillä, ja ne on suunniteltu tarjoamaan lemmikkillesi kaikki MCT:n edut ilman vaaroja.

Pieni ripaus ekstra-neitsytolista kylmäpuristettua öljyä, kuten oliiviöljyä, avokadoöljyä, kookosöljyä ja pellavansiemenöljyä, on turvallista. Jopa pieni määrä ajoittain annettua ksylitolitonta maapähkinävoita voi olla kunnossa. ÄLÄ kuitenkaan anna näitä rotuille, jotka ovat alttiita veren korkeaan rasvapitoisuuteen, kuten kääpiösnautserille tai villakoirille, tai koirille, joilla on ollut haimatulehdus.

Vaikka olisit ajoittain tai jopa säännöllisesti antanut ihmisruokaa ja koirasi vaikutti hyvältä,haimatulehdus voi ilmaantua milloin tahansa.

Jos lemmikilläsi on ollut haimatulehdus, muista kertoa siitä eläinlääkärillesi, sillä tämä voi määrittää, mitä lääkkeitä tai hoitoja hän määrää tuleviin terveysongelmiin.

En voi korostaa tarpeeksi, että haimatulehdus on erittäin vakava sairaus, johon liittyy vakavien komplikaatioiden riski.Parhaan tuloksen saavuttamiseksi tarvitaan nopeaa ja aggressiivista hoitoa. Lihavuuden ehkäisy koirasi koko elämän ajan ja ihmisille sopimattomien ruokien (erityisesti rasvaisten ruokien) välttäminen voivat olla avaintekijä tämän taudin välttämisessä. Et koskaan tiedä, milloin koirasi on kärsinyt tästä taudista hiljaisuudessa, joten ryhdy aina varotoimiin välttääksesi tekijöitä, jotka voivat ärsyttää sen haimaa.

Pancreatitis in Dogs: What It Is, What Causes It, and What You Can Do (6)

Haimatulehdus koirilla: mitä se on, mikä sen aiheuttaa ja mitä voit tehdä (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Prof. Nancy Dach

Last Updated:

Views: 6710

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. Nancy Dach

Birthday: 1993-08-23

Address: 569 Waelchi Ports, South Blainebury, LA 11589

Phone: +9958996486049

Job: Sales Manager

Hobby: Web surfing, Scuba diving, Mountaineering, Writing, Sailing, Dance, Blacksmithing

Introduction: My name is Prof. Nancy Dach, I am a lively, joyous, courageous, lovely, tender, charming, open person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.