Varför föll min gravida katts mage? (2024)

Märkte du plötsligt en förändring i din katts mage när hon var gravid? Nej vänta, bli inte förvånad. Din gravida päls har precis tappat magen.

Ärligt talat, även om jag är förälder till 3 kattdjur när min första furbaby tappade magen, var jag också orolig.

När du aldrig har gått igenom något kommer du att ha många frågor.

För att hjälpa dig förstå vad en dräktig katt kräver och vilka aspekter som är avgörande att ta hänsyn till har vi samlat all information du behöver här.

I den här artikeln kommer vi att prata om vad som kallas en "magdroppe", om det är en anledning att stressa eller inte, och hur du tar hand om din gravida katt när hon gör det.

Låt oss dyka in i det.

Varför föll min gravida katts mage? (1)
Varför föll min gravida katts mage? (2)

Upptäck hemligheterna bakom en glad katt!

Upptäck hemligheterna för att skapa en glad och hälsosam daglig rutin för din kattvän. Från lektid till måltid, sömn till skötsel, vår expertguide visar dig hur du gör varje dag till en perfekt dag för din katt.

Ge din katt den perfekta dagen – Skaffa e-boken!

Gratis e-bok för enGLADAREKatt!

Sjunker gravida katters magar?

Nej, magen på gravida katter "släpper faktiskt inte". Anledningen till att en högdräktig katt inte ser lika stor ut när ägaren har sett till att kattungarna ännu inte har fötts är typiskt för att bebisarna har flyttat runt inuti.

Ibland kommer en katt att verka väldigt stor på ena sidan, men nästa dag, när kattungarna har flyttat runt lite, kommer den andra sidan att se särskilt stor ut.

Varför föll min gravida katts mage? (3)

Du behöver förmodligen inte göra något annat än att stödja din gravida drottning om det verkar som att hon är på väg att föda kattungar.

Du kanske till och med vaknar en morgon och ser att din katt matar sina bebisar bekvämt efter att ha fött barn hela natten.

Även om naturen har ett sätt att ta hand om sig själv, bör du vara medveten om eventuella problem som kan uppstå medan din katt föder barn och vad du kan göra för att hjälpa.

Se upp för tecken på förlossning:

  • Din katt kommer att leta efter en lugn och säker plats för att föda sina kattungar en dag eller två före förlossningen. Hon kan välja platsen du förbereder för henne eller försöka gömma sig i urtagen i en garderob eller under en säng.
  • Din katt kan börja gå rastlöst, flämta, ansa sig själv överdrivet, särskilt runt hennes könsorgan, och tala högt. Hon kommer också att slu*ta äta.
  • Din katt kan kräkas om hennes rektala kroppstemperatur faller under 99 grader Fahrenheit. Några dagar före förlossningen kan kattens buk "släppa" och dess bröstvårtor kan förstoras, mörkna eller ändra färg.
  • Din katt kan gråta av obehag under sammandragningar, vilket är livmoderrörelser som för kattungen längs födelsekanalen. Dessutom kan du märka blod eller andra vätskeläckage.

Vad betyder det när en gravid katts mage faller?

Om din gravida katts mage faller betyder det att hon är redo att föda sina barn och hennes förlossning kan börja när som helst snart.

Varför föll min gravida katts mage? (4)

Kattens beteende förändras ganska lite under graviditeten, vissa katter blir mer tillgivna och vissa blir fientliga. Drottningen kan leta efter en lämplig kattungebädd eller bo under den sista veckan.

Den dräktiga katten måste hållas inne vid denna tidpunkt. Det är viktigt att du håller ett noggrant öga på din katt för att upptäcka eventuella problem.

Om du ser att din katt har problem under förlossningen (vilket är ett onormalt fenomen i allmänhet), kan det bero på "dystoci".

I detta fall rekommenderas omedelbar veterinärvård.

Några andra problem som kan uppstå under förlossningsprocessen är:

  • Tjugo minuters hårt arbete leder inte till att en kattunge föds.
  • En kattunge som är synlig vid drottningens vulva kommer inte att kastas ut efter 10 minuters svår förlossning.
  • Drottningen känner smärta när det finns ett försiktigt dra på ett fast foster.
  • Drottningen uppvisar tecken på depression, slöhet, feber eller en rektal temperatur högre än 103°F (39,4°C).
  • Under cirka 10 minuter förlorar drottningen färskt blod från sin vulva.

Intressant läsning:Rör sig kattungar mycket innan de föds?

När kommer min gravida katts mage att falla?

Generellt är en katts dräktighetsperiod 63 dagar. Hennes mage faller några dagar (dvs runt 10-15) innan hon föder. Detta innebär att din furbaby kan föda sina kattungar var som helst mellan den 45:e dagen och den 60:e (eller 63:e) dagen.

Hur vet jag om min gravida katts mage har tappat?

Varför föll min gravida katts mage? (5)

Du kan gissa hur långt din katt är under graviditeten genom dessa beteendemässiga och fysiska förändringar hos henne:

Mjölkkörtlar

Storleken på din katts bröstkörtlar kommer att öka under den sista veckan av graviditeten. Hennes yttre kroppsvägg, som stiger från underlivet till botten av hennes bröst, är kantad av två parallella rader av bröstkörtlar.

Din katt kommer att börja producera mjölk cirka 2 dagar före förlossningen.

Du kanske ser några tjocka, krämfärgade vätskor som kommer ut från hennes bröstvårtor.

Din katt kan slicka av den eller så kanske hon bara låter den torka ut, i så fall kan du se små vitaktiga sårskorpor på hennes bröstvårtor. Det är en populär missuppfattning att kattungar ständigt låser sig vid samma bröstvårta eftersom var och en har sin egen doft.

Häckande

Liksom människor kan din katt börja bygga bo. För att hjälpa din katt vid denna tidpunkt, placera kattungen eller holken på en lugn, varm plats som är fri från drag.

Eftersom kattungar inte kan reglera sin kroppstemperatur är det avgörande att utrymmet är dragfritt.

Se till att både barn och eventuella ytterligare husdjur som du kan ha blivit förbjudna att komma in i området där boxen finns. Så snart du ser någon häckningsaktivitet, uppmuntra din katt att sova i denna box.

Temperatur

Din katts vanliga kroppstemperatur är mellan 100 och 102,5 oF; en till två dagar före förlossningen kommer den att sjunka till 99 grader.

Temperament

Du kommer att märka en skillnad i din katts beteende. Din katt kan bli tillbakadragen under den sista veckan av graviditeten och försöka hålla sig gömd i ett lugnt område i huset, eller så kan hon bli väldigt vänlig (vilket tenderar att hända mer om hon har ett tätt band med en viss vårdgivare).

Mer tillgivna katter kommer att kräva att få hållas nära av sin vårdare. De kan vara för fästa men också rastlösa.

Aptit

Eftersom de flesta gravida katter uppvisar en ökad aptit under de sista veckorna av graviditeten, kan din katt uppleva en dramatisk nedgång i aptit.

Kattungarnas vikt som pressar mot sin mammas mage kan vara orsaken till minskad aptit, eller så kan det bara vara ett tecken på ångest i allmänhet.

Grooming

Det finns flytningar från kattens vulva några timmar innan födseln börjar, så du kanske märker att din katt ofta slickar hennes könsorgan. Vattnet kommer också att gå sönder i din kattunge.

Det här är ögonblicket för din katt att börja gå, pirra, skrika, jama eller kvittra.

Sjunker en gravid katts mage innan förlossningen?

Nej, en gravid katts mage tappar inte precis innan hennes förlossning börjar, utan istället är hennes magnedgång en indikation på att kattungar kan komma när som helst snart.

Saker du behöver ha till hands när din katts mage faller är:

  • Absorberande kuddar
  • Rena handdukar eller pappershanddukar
  • Holklåda som är tillräckligt stor för att ströet ska få plats i
  • Värmedyna
  • soptunnor

Intressant läsning:Hur lång tid tar det för en katt att föda efter att hennes vatten rasat?

Hur lång tid efter att en katts mage tappat tills förlossningen?

En katt kan få sina kattungar när som helst under de kommande 12-15 dagarna efter att hennes mage faller.

Enligt Dr. Erin Katribe kan ägaren hjälpa katten att skapa boet genom att tillhandahålla rena filtar, en bärare, en plastbehållare eller en beprövad kartong. Han betonade betydelsen av kattungarnas säkerhet i förlossningsmiljön.

De ska inte kunna gå och bli kalla, men mamman ska vara fri att gå när hon vill.

Lägg mammans förnödenheter, inklusive mat, vatten och en kattlåda, på en bekväm plats nära födelseplatsen.

Vanliga frågor

Hur lång tid tar det för en katt att föda efter att vattnet har gått sönder?

En flytning från kattens vulva sker några timmar före födseln, och du kanske märker att din katt ofta slickar sina privata delar.

Fostervattnet är halmfärgat och klart. Din katts vatten kommer att vara smaklöst och färglöst om det har gått sönder. Ibland är det svårt att se skillnad på urin och fostervatten. Vattnet kan först ha en svag blodfläck.

När din katts vatten går sönder är vätskan ofta klar eller ljusgul till färgen och har ingen lukt. Fostervatten är färglöst eller svagt sötluktande, mycket tunt och vattnigt i konsistensen och blekgul till färgen.

När membransäcken spricker, vilket händer när din katts vatten går sönder antingen före eller under födseln, rinner det ut.

slu*tord

Det är allt du behövde veta om gravida katter och deras magdroppar.

Berätta för oss i kommentarsektionen om din upplevelse av att hantera din gravida drottning. Hur tog du hand om den situationen när du var kattförälder för första gången?

Referenser

Varför föll min gravida katts mage? (6)

STRÄCKER DIN RUTIN DIN KATT?

Vi har tagit fram en steg-för-steg-guide för att skapa ett stressfritt schema som tar fram din katts bästa.

LADDA NER DEN GRATIS GUIDE IDAG.

Behöva hjälp? Fråga en veterinär nu

Varför föll min gravida katts mage? (7)

dr John Davis

John Davis är en passionerad kattägare och en erfaren expert på katthälsa. Han har tillbringat över ett decennium med att studera och ta hand om katter och har varit en stolt kattförälder så länge han kan minnas.

Varför föll min gravida katts mage? (2024)

FAQs

Varför lägger sig katten på min mage? ›

För att hålla sig varm

Katter älskar värme och tillbringar gärna hela dagen i solen. När kvällen kommer behöver de ett bra alternativ — och det är här du kommer in. Att ligga på dig är superbekvämt och hjälper dem att bibehålla kroppstemperaturen — du är helt enkelt deras personliga värmeelement.

När börjar magen växa på dräktig katt? ›

Dräktigheten för katthonan pågår i 63 – 67 dagar och katten blir tjock om magen från vecka fyra. En veterinär kan undersöka katten med ultraljud för att se om den är dräktig och hur många ungar den bär på.

När kan man se kattungarna i magen? ›

Redan efter tre veckor kan man se de första tecknen på dräktighet då honans spenar ofta blir starkt rosafärgade. Under de sista 2-3 veckorna kan man se och känna rörelser från fostren i livmodern.

Vad ska man göra om katten är lös i magen? ›

Allmäna råd Djuret bör ha fri tillgång till rent vatten dygnet runt. Kontakta din veterinär om djuret får hög/låg temperatur, slu*tar dricka, får påverkat allmäntillstånd eller har blodiga kräkningar och/eller diarré. - Diarsanyl kan användas såväl ensamt som i kombination med annan veterinär behandling.

Varför vill min katt sova bredvid mig? ›

Många gånger väljer katten att sova hos den personen som oftast ger katten mat. Om du börjar mata katten oftare så kan den tycka att det är bäst att hålla sig väl med dig. Det är en naturlig överlevnadsinstinkt att hålla sig väl med den som föder en.

Hur säger man till en katt att man älskar den? ›

Din älskade katt blinkar mot dig med båda ögonen. Det är ungefär som att kyssa med ögonen och betyder så mycket som ”jag älskar dig.” Om du vill ge din katt ett leende på kattspråk, behöver du bara blinka åt den med båda ögonen.

Hur många ungar får en katt första gången? ›

Hos katt varierar kullstorleken mellan 1-9 kattungar, men medelvärdet ligger mellan 3,5-4,6 kattungar. För honor som väntar sin första kull har det setts att medeltalet är något lägre, 2,8 kattungar per kull (11).

Varför ska man inte tömma kattlådan när man är gravid? ›

Toxoplasma har katt som huvudvärd och kan också spridas genom kontakt med kattens avföring. Hos gravida som smittas av toxoplasma kan parasiten skada fostret. Personer med nedsatt immunförsvar är extra känsliga för toxoplasma.

Hur vet jag om min katt är dräktig? ›

När det gått drygt 3 veckor efter parning kan man börja se tecken på eventuell dräktighet.

Varför dör kattungar i magen? ›

Allvarliga missbildningar leder till att kattungarna dör strax efter födseln eller till och med redan under fosterstadiet. Inre missbildningar kräver en obduktion för att man ska kunna ställa diagnos. I en stor engelsk studie föddes kattungar med synliga missbildningar i cirka 14 procent av kullarna.

Hur vet man om det kommer fler kattungar? ›

Kattungen kommer ut en bit och stannar kvar. Vid nästa värk kommer kattungen ut lite till och är till slu*t ute helt och hållet. Honan slickar sig ganska mycket under den här tiden. De flesta kattungar föds med huvudet före men ungefär en tredjedel av alla kattungar föds med svansen eller bakbenen först.

Vart ska man ha kattungarna? ›

Alla katter ska ha tillgång till en ren, torr och mjuk liggplats där de kan ligga i naturlig ställning. Honkatter med ungar ska ha en lugn plats för sig och sina ungar. Inomhusmiljön där katterna är ska ha en temperatur och luftf*cktighet som är lämplig för dem.

Hur länge kan en katt vara lös i magen? ›

Du kan ge katten skonsam kost som är snäll mot magen, i upp till en vecka. Har den inte blivit bättre måste du kontakta en veterinär. Om din katt varken äter eller dricker, eller om allmäntillståndet är starkt påverkat, kontaktar du veterinär direkt.

Hur vet man om katten har mask i magen? ›

SYMPTOM PÅ ATT DIN KATT HAR MASK

Katter kan gå med mask utan att visa några större symptom, men oftast märker du det genom att du hittar maskar i din katts avföring eller uppkastningar. Katten kan också visa tecken på avmagring, få försämrad pälskvalitet eller kräkas och få diarré.

Hur ska magen kännas på en katt? ›

Du ska kunna känna revbenen om du trycker lite lätt. Om revbenen sticker ut kan det betyda att din katt är underviktig. Om det är svårt att känna revbenen är katten sannolikt överviktig. Flytta sedan långsamt och försiktigt händerna mot kattens midjeparti.

Får inte klappa katten på magen? ›

Magen - ett känsligt område för katten

Man bör undvika att klappa katten på magen när den rullar runt. Det räcker ofta att bekräfta och ge den uppmärksamhet genom att prata, annars kan den säga ifrån ordentligt genom att klösa eller bita.

Hur vet jag om min katt är lycklig? ›

När katten är glad

Det är ganska enkelt att se tecken på glädje hos kattens kroppsspråk och du känner förmodligen igen de flesta. När katten sitter avslappnat med öronen upprätt och riktade framåt eller om den ligger ner med tassarna instoppade under sig kan du vara säker på att din katt känner sig nöjd med tillvaron.

Vad betyder det när en katt lägger tassen på ansiktet? ›

När ditt husdjur sätter tassarna på ditt ansikte betyder det att det gör anspråk på dig som sitt territorium. Detta beteende är vanligare i hushåll med flera husdjur där katten känner ett större behov av att ha dig för sig själv.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Annamae Dooley

Last Updated:

Views: 5689

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Annamae Dooley

Birthday: 2001-07-26

Address: 9687 Tambra Meadow, Bradleyhaven, TN 53219

Phone: +9316045904039

Job: Future Coordinator

Hobby: Archery, Couponing, Poi, Kite flying, Knitting, Rappelling, Baseball

Introduction: My name is Annamae Dooley, I am a witty, quaint, lovely, clever, rich, sparkling, powerful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.