Kan man ta paracetamol på fastande mage? Vad experterna säger (2024)

Goodto nyhetsbrev

Föräldraråd, heta ämnen, bästa köp och familjeekonomitips levereras direkt till din inkorg.

Tack för att du registrerade dig på GoodTo. Du kommer att få ett verifieringsmail inom kort.

Det var ett problem. Uppdatera sidan och försök igen.

Vi ställde frågan till experterna "kan man ta paracetamol på fastande mage?" och deras råd om hur och när man ska ta värktabletten.

Kanske vill dubli av med huvudvärk snabbt, du letar efter någrasmärtlindring vid amning, eller så kan du känna en förkylning komma på och behöver enbotemedel mot ont i halsen. Vad det än är, kommer de flesta av oss att sträcka sig efter paracetamol när vi kämpar med värk, men många undrar om du kan ta paracetamol på fastande mage.

Medan vissa läkemedel, såsom antiinflammatoriska läkemedel, rekommenderas att tas efter eller tillsammans med mat, kan smärtstillande medel vara en gråzon. Och det är inte alltid möjligt att äta i förväg när du är i behov av lite snabb lindring. Advance Clinical Practitioner och farmaceutSakib Mohammedsäger "Paracetamolförpackningar rekommenderar ofta att du tar läkemedlet med vatten. Detta beror på att forskning har funnit att vatten kan hjälpa medicin att resa från munnen till magen och tunntarmen snabbare, vilket kan resultera i en snabbare absorptionshastighet." Det betyder att ja, du kan ta paracetamol på fastande mage. Fortsätt läsa för att ta reda på detaljerna om dosering, användningsområden och mer...

Kan man ta paracetamol på fastande mage?

Ja, du kan ta paracetamol på fastande mage.DeNHShar bekräftat att det är säkert att ta paracetamol på fastande mage, men det är viktigt att notera att detta inte kan göras med ibuprofen.

Faktiskt,en studie från 2015publicerad i British Journal of Pharmacology fann att intag av paracetamol med mat faktiskt kan göra smärtstillande medicinen mindre effektiv. Apotekaren Sakib Mohammed säger "Du behöver inte oroa dig för att äta innan du tar paracetamol, det är bara ibuprofen som kan leda till magproblem om det tas utan mat. Så länge du tar den rekommenderade dosen är din typiska butiksköpta paracetamol helt ok att tas utan mat."

Kan man ta paracetamol på fastande mage? Vad experterna säger (1)

(Bildkredit: Getty Images)

Det är värt att komma ihåg att medan paracetamol är säkert att ta på fastande mage, måste smärtstillande medel som ibuprofen och aspirin tas efter mat.Abbas Kanani, ledande farmaceut på Chemist Click, förklarar "Paracetamol kan säkert tas på fastande mage eftersom paracetamol, till skillnad från ibuprofen och acetylsalicylsyra, inte irriterar magslemhinnan."

Hur ofta kan du ta paracetamol? Daglig gräns

Den nuvarande rekommenderade dosen är att ta 1-2 tabletter upp till 4 gånger om dagen.Fastän DrPaul Ettlinger, en GP vid The London General Practice, tillägger "Eftersom detta är vuxendosen kommer det att bero på ålder och vikt."

National Institute for Health and Care Excellence (TREVLIG) ger ytterligare vägledning på sin webbplats om att ge paracetamol. Till exempel rekommenderar de att barn i åldern 8-9 år tar 360–375 mg var 4–6:e timme, medan barn i åldern 12–15 kan ta 480–750 mg var 4–6:e timme.

Cheryl Lythgoe, matron på Benenden Health, ger en påminnelse: "Kontrollera etiketten för barns doser eftersom hemmabruksmängder är baserade på ålder."

Carolina Goncalves, superintendent farmaceut vidPharmicatillägger "Paracetamol är förstahandsvalet av rekommenderat smärtstillande medel för gravida kvinnor, men det bör tas i den lägsta möjliga dos som är nödvändig för dig, och bör användas under kortast möjliga tid."

Att överskrida den rekommenderade dosen kan vara farligt, och Abbas Kanani förklarar att överdosering av paracetamol är en av de främsta orsakerna till leversvikt. Han säger "Om du upplever kräkningar eller buksmärtor efter att ha tagit medicinen, bör du omedelbart söka läkarvård."

Sakib Mohammed tillägger "Du bör aldrig ta paracetamol mer än 5 dagar i rad, såvida inte din läkare specifikt har instruerat dig att göra det."

Vad kan paracetamol användas till?

Paracetamol kan användas för att lindra mild till måttlig smärta och för att hjälpa till att sänka temperaturen när man lider av feber, enligt Dr Paul Ettlinger.

Han tillägger "För ont i halsen är det bäst att ta lösligt paracetamol och gurgla med det."

Cheryl Lythgoe förklarar att användningsområdena för paracetamol är många, och säger att "Paracetamol är ofta undervärderat för dess räckvidd och effektivitet - folk antar att en medicin som kostar pence inte kan vara flexibel eller effektiv. Men paracetamol är det definitivt. Det är bra på hantera alla typer av smärta, från tandvärk till mensvärk, huvudvärk till ryggvärk, paracetamol är mycket effektivt."

Men en2021 studiepublicerad i The Medical Journal of Australia fann att medan paracetamol ofta är effektivt för att lindra smärta från huvudvärk, stela leder och andra tillstånd, kanske paracetamol inte är effektivt för att behandla akut ländryggssmärta.

Kan man ta paracetamol på fastande mage? Vad experterna säger (2)

(Bildkredit: Getty Images)

Hur lång tid tar det för paracetamol att verka?

säger Abbas KananiDet kan ta upp till en timme innan paracetamol börjar ge smärtlindringoch bör pågå i fyra till sex timmar."

Medan Sakib Mohammed säger detsamma, förklarar han också "Detta varierar beroende på ett brett spektrum av faktorer, såsom din vikt, om du drack vätska med medicinen eller inte och till och med temperaturen på vattnet du tar det med, eftersom tidigare studier har funnit att varma drycker ger snabbare absorption av paracetamol jämfört med kalla."

Cheryl Lythgoe tillägger att om du tar värktabletten i en löslig eller suppositorieform kan den fungera snabbare.

När ska man inte ta paracetamol?

säger Dr Ettlingerdu bör undvika paracetamol om du lider av njur- eller leversjukdom, eller är en stor alkoholkonsument.Han tillägger att andra mediciner - som förkylnings- och influensatabletter - kan innehålla paracetamol, "så kontrollera alltid ingredienserna eftersom du inte får dubbla dosen."

Dessutom, en2022 studiepublicerad i den vetenskapliga tidskriften Circulation fann att regelbundet intag av paracetamol kan öka blodtrycket, så de som redan lider av högt blodtryck kan behöva iaktta försiktighet.

Cheryl Lythgoe säger "Kontrollera alltid med din farmaceut eller läkare om du har några förändringar i din medicinering eller hälsa - inte att glömma växtbaserade läkemedel också - innan du tar paracetamol regelbundet.

"Om dina symtom inte löser sig eller förvärras, eller om du får hudutslag eller magsymtom, är det viktigt att diskutera dessa med din läkare", tillägger hon.

Veckans video:

Kan man ta paracetamol på fastande mage? Vad experterna säger (3)

Saqib Mohammed

Click2Pharmacy-ägaren Sakib Mohammed har över 17 års erfarenhet som kvalificerad farmaceut och avancerad klinisk läkare. Efter att ha kvalificerat sig som farmaceut 2005 och tagit examen från sin Master of Pharmacy 2015, har Mohammed tillbringat de senaste 17 åren med att ge medicinsk rådgivning och stöd till ett brett spektrum av patienter. Han arbetar inom allmänläkare och som läkare vid en promenad i centrum, hjälper han regelbundet att behandla patienter som lider av ett brett spektrum av hälsoproblem, från allergier till sexuellt överförbara infektioner, näringsbrister och mer.

Kan man ta paracetamol på fastande mage? Vad experterna säger (4)

Abbas Kanani

Abbas tog examen som farmaceut 2013 och tillbringade de första 3 åren med att arbeta för high street multiples, inklusive en ledande befattning med det största multinationella apoteket i Storbritannien. 2017 kvalificerade han sig som en oberoende förskrivare och tillbringade tid i en primärvårdsmiljö. Han antog sedan en konsultroll inom NHS och tillhandahåller rådgivning om kostnadsbesparingar och klinisk effektivitet. Han har varit inom Chemist Click sedan starten och fortsätter att spela en viktig roll i teamet.

Kan man ta paracetamol på fastande mage? Vad experterna säger (5)

Dr Paul Ettlinger

Dr Paul Ettlinger är stipendiat vid Royal College of General Practitioners och har en postgraduate Diploma in Obstetrics and Gynecology and in Occupational Health. Han har ett särskilt intresse för förebyggande medicin och mäns hälsa. Som en del av företagshälsovårdsuppgifterna gör han bedömningar för flera företag och deras anställda.

Kan man ta paracetamol på fastande mage? Vad experterna säger (6)

Cheryl Lythgoe

Cheryl Lythgoe är en avancerad sjuksköterska som har stor erfarenhet av att diagnostisera och hantera många hälsotillstånd. Under sina år i primärvården ledde Cheryl också stora multidisciplinära team; tillhandahålla utbildning, utbildning, kamratstöd och klinisk vägledning. Dessutom har hon arbetat tillsammans med Clinical Commissioning Groups och leverantörer av allmänmedicin för att möta utmaningarna från Care Quality Commission (CQC).

Kan man ta paracetamol på fastande mage? Vad experterna säger (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ouida Strosin DO

Last Updated:

Views: 5671

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ouida Strosin DO

Birthday: 1995-04-27

Address: Suite 927 930 Kilback Radial, Candidaville, TN 87795

Phone: +8561498978366

Job: Legacy Manufacturing Specialist

Hobby: Singing, Mountain biking, Water sports, Water sports, Taxidermy, Polo, Pet

Introduction: My name is Ouida Strosin DO, I am a precious, combative, spotless, modern, spotless, beautiful, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.