Haimatulehdus ja muut haimahäiriöt koirilla - Koiranomistajat - MSD:n eläinlääkärin käsikirja (2024)

Haima on elin, jolla on kaksi päätehtävää: endokriininen ja eksokriininen. Endokriininen haima tuottaa hormoneja insuliinia ja glukagonia, jotka säätelevät verensokeria. Eksokriininen haima tuottaa entsyymejä, jotka ovat välttämättömiä monimutkaisten ravinnon komponenttien, kuten proteiinien, triglyseridien ja monimutkaisten hiilihydraattien, sulatuksessa. Eksokriininen haima erittää myös suuria määriä bikarbonaattia, joka puskuroi mahahappoa.

Tässä käsitellään eksokriinisen haiman häiriöitä, koska ne liittyvät ruoansulatukseen. Haiman endokriinisiä toimintoja käsitellään artikkelissaHormonaaliset häiriöt Koirien hormonaaliset häiriöt .

Haimatulehdus (haimatulehdus)

Haimatulehdus on yleisin eksokriininen haimasairaus sekä koirilla että kissoilla. Se voi olla lyhyt- tai pitkäkestoista riippuen siitä, onko sairaus vaurioittanut pysyvästi haimakudosta vai ei. Molemmat muodot voivat olla vakavia.

Useimmille haimatulehduksille ei voida tunnistaa erityistä syytä. Roskien, suurten ruokajätteiden tai muun sopimattoman ruoan syömisen uskotaan kuitenkin olevan yleinen riskitekijä koirilla. Vakava trauma tai leikkaus voi johtaa haimatulehdukseen. Joidenkin lääkkeiden käyttö voi myös liittyä haimatulehdukseen. Korkeat veren rasvapitoisuudet, joita kutsutaan triglyserideiksi, ja liiallinen lisämunuaisten toiminta (hyperadrenocorticism) ovat myös haimatulehduksen riskitekijöitä. Haimatulehdus on yleisempää kääpiösnautsereilla, yorkshirenterriereillä, co*ckerspanieleilla, mäyräkoirilla, villakoirilla, rekikoirilla tai muilla roduilla. Jotkut infektiot, kutenBabesia canistaiLeishmania, voi myös edistää haimatulehduksen kehittymistä.

Sairauden alkuvaiheessa haimamehun eritys vähenee. Tätä seuraa joukko vaiheita, jotka johtavat haiman entsyymien aktivoitumiseen haiman sisällä eikä suolistossa. Entsyymit alkavat sulattaa itse haimaa aiheuttaen vaurioita haimassa ja laukaisemalla tulehduksen, joka johtaa vaurioihin muissa kehon osissa. Ruokahaluttomuus, oksentelu, heikkous, vatsakipu, nestehukka ja ripuli ovat yleisimpiä merkkejä koirilla, joilla on vaikea haimatulehdus. Koirilla, joilla on lievempiä taudin muotoja, ei välttämättä ole merkkejä tai epäspesifisiä oireita, kuten ruokahaluttomuutta, letargiaa ja ripulia.

Perusteellinen historia (mukaan lukien mahdolliset ruokavalion epämääräykset) yhdistettynä oksenteluun ja vatsakipuun voi viitata haimatulehduksen diagnoosiin. Eläinlääkärisi voi käyttää verikokeita diagnoosin vahvistamiseksi, samoin kuin vatsan röntgenkuvat, ultraääni tai haiman kudosbiopsiat.

Haimatulehduksen hoitoon kuuluu huolellinen seuranta ja eläinlääkärin tuki. Sairaalahoito saattaa olla tarpeen. Varhainen puuttuminen auttaa estämään komplikaatioita. Jos syy tiedetään, voidaan aloittaa spesifinen hoito. Yleensä annetaan lääkkeitä oksentamisen lopettamiseksi ja pahoinvoinnin lievittämiseksi. Haiman lepoa rajoittamalla kaikkea ruokaa tai vettä suun kautta 3–4 päivän ajan suositellaan vain, jos koira oksentaa hallitsemattomasti. Vaikeasti sairaille koirille annetaan suonensisäisesti nesteitä. Kipulääkettä annetaan yleensä, koska eläimellä oletetaan olevan vatsakipuja.

Lievissä haimatulehduksissa koirat siirtyvät yleensä vähärasvaiseen ruokavalioon ja vähärasvaisiin herkkuihin. Kaikki haimatulehduksen taustalla olevat sairaudet tai riskitekijät tulee tunnistaa ja hoitaa. Koirille, jotka eivät reagoi muihin hoitoihin, voidaan määrätä lisälääkkeitä. Potilaita, joilla on lievä, pitkäaikainen haimatulehdus, tulee tarkkailla mahdollisten komplikaatioiden, kuten eksokriinisen haiman vajaatoiminnan varalta (katso alla) jadiabetes mellitus Diabetes Mellitus Haima koostuu useista solutyypeistä, joilla on erilliset toiminnot, jotka osallistuvat hormonien ja ruoansulatusentsyymien tuotantoon. Eksokriininen haima tuottaa entsyymejä, jotka ovat... lue lisää .

Näkymät lievissä tapauksissa ovat hyvät, mutta vaikeiden haimatulehdustapausten näkymät ovat epävarmat. Näkymät ovat huonot koirilla, joilla on vakavia komplikaatioita, kuten elinten vajaatoiminta.

Eksokriininen haiman vajaatoiminta

Eksokriininen haiman vajaatoiminta on oireyhtymä, joka johtuu haiman riittämättömästä ruoansulatusentsyymien tuotannosta ja erittymisestä. Haimaentsyymejä tuottavien rakenteiden rappeutuminen on tämän oireyhtymän yleisin syy saksanpaimenkoirilla, karkeacollieilla ja euraasialaisilla. Nämä koirat ovat yleensä nuoria aikuisia taudin kehittyessä. Pitkäaikainen haimatulehdus (haimatulehdus) on yleisin syy muilla roduilla. Vähemmän yleisiä syitä ovat kasvaimet, jotka johtavat haimatiehyen tukkeutumiseen. Koirat, joilla on näistä muista syistä johtuva eksokriininen haiman vajaatoiminta, ovat yleensä keski-ikäisiä tai vanhempia ja voivat olla mitä tahansa rotua.

Haiman entsyymeillä on ratkaiseva rooli kaikkien tärkeimpien ravinnon komponenttien imeytymisessä, ja haiman ruoansulatusentsyymien puute johtaa ruoansulatusongelmiin jaimeytymishäiriö Imeytymishäiriöt mahalaukkuun ja suolistoon vaikuttavat sairaudet ovat yleisiä koirilla. Niihin kuuluvat tartuntataudit, kuten bakteeri-, virus- ja loistaudit sekä ei-tarttuvat sairaudet, kuten kasvaimet... lue lisää . Ravintoaineiden puute aiheuttaa myös painonpudotusta ja voi johtaa vitamiinin puutteeseen. Eläimillä, joilla on pitkäaikaisen haimatulehduksen aiheuttama eksokriininen haiman vajaatoiminta, voi kehittyä diabetes mellitus.

Yleisimmin raportoituja merkkejä ovat liiallinen syöminen, laihtuminen ja ripuli. Oksentelua ja ruokahaluttomuutta esiintyy joskus, mutta nämä voivat olla merkki samanaikaisesta tilasta. Ulosteet ovat useimmiten vaaleat, löysät ja suuret, ja ne voivat olla pahanhajuisia. Harvinaisissa tapauksissa voi esiintyä vetistä ripulia. Diagnoosi voidaan tehdä verikokeella, joka osoittaa eksokriinisen haiman toimintakyvyn heikkenemisen.

Useimmat koirat, joilla on eksokriininen haiman vajaatoiminta, voidaan hoitaa onnistuneesti täydentämällä jokaista ateriaa haimaentsyymeillä (jauheena tai tuoreesta kudoksesta). Noudata huolellisesti eläinlääkärisi ohjeita tätä ravintolisää varten. Vältä antamasta liikaa tai liian vähän ja noudata määrättyä aikataulua. Muista ilmoittaa verenvuodosta suusta eläinlääkärillesi. Tämä haittavaikutus voidaan usein poistaa alentamalla entsyymiannosta tai kostuttamalla ruokaa ja entsyymiseosta. Kun oireet ovat parantuneet, annosta voi olla mahdollista pienentää asteittain.

Jos entsyymilisä ei yksin ratkaise tilannetta, B-vitamiini12(kobalamiinin) puutos voi olla mahdollinen syy. Kobalamiinin puutos havaitaan yli 80 %:lla koirista, joilla on eksokriininen haiman vajaatoiminta. Koirat, joilla on B-vitamiinia12puutos voidaan antaa tämän vitamiinin ruiskeena. Myös muita vitamiinipuutoksia on raportoitu. Koirilla, jotka eivät reagoi haimaentsyymeillä ja kobalamiinilla annettuun hoitoon, on todennäköisesti toinen ohutsuolen sairaus, joka on diagnosoitava ja hoidettava.

Useimmat koirat voivat jatkaa normaalin ruokansa syömistä, mutta hyvin sulava, vähäkuituinen ja kohtalaisen rasvainen ruokavalio voi olla hyödyllinen niille, jotka eivät reagoi tyydyttävästi hoitoon. On kuitenkin tärkeää välttää radikaaleja muutoksia ruokavaliossa.

Useimmissa tapauksissa eksokriininen haiman vajaatoiminta on seurausta peruuttamattomasta haiman kudoksen menetyksestä, ja parantuminen on harvinaista. Asianmukaisella entsyymilisällä ja seurannalla tätä häiriötä sairastavat koirat kuitenkin lihoavat yleensä nopeasti, ulosteet normaalisti ja voivat elää normaalia elämää.

Haimasyövät

Eksokriinisen haiman syövät voivat olla joko hyvänlaatuisia tai pahanlaatuisia.Haiman adenoomatovat hyvänlaatuisia (ei-leviäviä) kasvaimia.Haiman adenokarsinoomatovat koirien yleisin eksokriinisen haiman pahanlaatuinen kasvain. Muutamia muita syöpää on raportoitu myös haimassa.

Diagnoosi voidaan tehdä verikokeiden, röntgensäteiden, ultraäänitutkimuksen, biopsian tai tutkivan leikkauksen yhdistelmän perusteella.

Haiman adenoomat

Haiman hyvänlaatuiset kasvaimet voivat johtaa elinten siirtymiseen vatsaontelossa. Nämä muutokset eivät kuitenkaan useimmissa tapauksissa aiheuta merkkejä. Harvinaisissa tapauksissa kasvain voi tukkia haimatiehyen ja aiheuttaa jäljellä olevan eksokriinisen haiman heikkenemistä, mikä johtaa eksokriiniseen haiman vajaatoimintaan (katso edellä).

Haiman adenoomat ovat hyvänlaatuisia eivätkä teoriassa vaadi hoitoa, elleivät ne aiheuta oireita. Koska kasvaimia kuitenkin löydetään usein leikkauksen aikana ja sekä hyvänlaatuisten että pahanlaatuisten kasvainten ulkonäkö on samanlainen, sairaan haimakudoksen poistamista suositellaan yleensä. Näkymät näissä tapauksissa ovat erinomaiset.

Haiman adenokarsinoomat

Adenokarsinoomat voivat johtaa osan syöpäkudoksesta kuolemaan, jos kasvain kasvaa ulos verenkierrostaan. Tämä aiheuttaa paikallista tulehdusta, joka voi johtaa haimatulehduksen oireisiin. Pahanlaatuiset kasvaimet voivat levitä myös viereisiin tai kaukaisiin elimiin.

Monet koirat eivät osoita oireita vasta taudin myöhään. Joillakin koirilla on merkkejä, jotka viittaavat haimatulehdukseen. Keltaisuutta voidaan nähdä, jos sappitiehyiden tukkeuma kehittyy. Joissakin haiman adenokarsinooman tapauksissa on raportoitu myös leviämiseen liittyviä merkkejä, kuten ontuminen, luukipu tai hengitysvaikeudet.

Haiman adenokarsinoomia ei yleensä havaita ennen kuin sairaus on edennyt ja syöpä on jo levinnyt. Niissä harvoissa tapauksissa, joissa näyttää siltä, ​​että syöpä ei ole vielä levinnyt, eläinlääkärisi voi yrittää leikkausta. Tällaisia ​​kasvaimia on kuitenkin vaikea poistaa kokonaan, ja leikkaus epäonnistuu usein. Sekä kemoterapia että sädehoito ovat osoittaneet vain vähän menestystä ihmis- tai eläinpotilailla, joilla on haiman adenokarsinooma. Näin ollen haiman adenokarsinoomaa sairastavien koirien näkymät ovat vakavat.

Haiman paiseet

Haiman paise on kokoelma mätä, yleensä lähellä haimaa, jota pidetään haimatulehduksen komplikaationa (katso edellä). Oireita voivat olla oksentelu, masennus, vatsakipu, ruokahaluttomuus, kuume, ripuli ja nestehukka. Joillakin eläimillä voi tuntua massaa vatsassa. Koirat voivat reagoida suotuisasti paiseen kirurgiseen tyhjennykseen. Leikkauksen riskit ja kustannukset voivat kuitenkin olla suuremmat kuin hyödyt, ellei ole selvää näyttöä massan kasvusta tai bakteeri-infektiosta. Eläinlääkärisi tekee leikkaussuosituksen koirasi erityistilan, yleisen terveyden ja siihen liittyvien näkökohtien perusteella.

Haiman pseudocyst

Haiman pseudokysta on kokoelma steriiliä haimanestettä, jota ympäröi kudosseinä. Sitä pidetään haimatulehduksen komplikaationa, joten oireet ovat samanlaisia ​​kuin haimatulehduksessa. Oksentelu on johdonmukaisin merkki. Kystat voidaan nähdä ultraäänellä. Pitkän neulan käyttö nesteen vetämiseen kystasta voi tarjota nestettä analysointiin ja diagnoosiin. Vetoneste on myös menetelmä tällaisten kystojen hoitoon. Leikkaus voi olla tarpeen, jos koiralla on merkkejä, jotka jatkuvat tai jos pseudokystan koko ei pienene.

Lisätietoja

Katso myös aiheesta ammattimainen sisältöhaiman häiriöt Eksokriininen haima .

Haimatulehdus ja muut haimahäiriöt koirilla - Koiranomistajat - MSD:n eläinlääkärin käsikirja (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jamar Nader

Last Updated:

Views: 6706

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jamar Nader

Birthday: 1995-02-28

Address: Apt. 536 6162 Reichel Greens, Port Zackaryside, CT 22682-9804

Phone: +9958384818317

Job: IT Representative

Hobby: Scrapbooking, Hiking, Hunting, Kite flying, Blacksmithing, Video gaming, Foraging

Introduction: My name is Jamar Nader, I am a fine, shiny, colorful, bright, nice, perfect, curious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.