Ryggsmärta - Symtom och orsaker (2024)

Översikt

Ryggsmärtor är en av de vanligaste anledningarna till att människor söker medicinsk hjälp eller missar arbete. Ryggsmärtor är en ledande orsak till funktionshinder över hela världen.

Lyckligtvis kan åtgärder hjälpa till att förebygga eller lindra de flesta episoder av ryggsmärta, särskilt för personer yngre än 60 år. Om förebyggandet misslyckas, kommer enkel hembehandling och att använda kroppen på rätt sätt ofta att läka ryggen inom några veckor. Kirurgi behövs sällan för att behandla ryggsmärtor.

Symtom

Ryggsmärtor kan variera från muskelvärk till en känsla av skott, brännande eller stickande känsla. Dessutom kan smärtan stråla ner i ett ben. Att böja, vrida, lyfta, stå eller gå kan göra det värre.

När ska man träffa en läkare

De flesta ryggsmärtor förbättras gradvis med hembehandling och egenvård, vanligtvis inom några veckor. Kontakta din vårdgivare för ryggsmärtor som:

  • Håller längre än några veckor.
  • Är svår och blir inte bättre av vila.
  • Sprider ner ett eller båda benen, speciellt om smärtan går under knät.
  • Orsakar svaghet, domningar eller stickningar i ett eller båda benen.
  • Är parat med oförklarlig viktminskning.

I sällsynta fall kan ryggsmärta signalera ett allvarligt medicinskt problem. Sök omedelbart vård för ryggsmärtor som:

  • Orsakar nya tarm- eller blåsproblem.
  • Åtföljs av feber.
  • Följer ett fall, slag mot ryggen eller annan skada.

Mer information

  • Smärta i svansbenet

Begär ett möte

Från Mayo Clinic till din inkorg

Registrera dig gratis och håll dig uppdaterad om forskningsframsteg, hälsotips, aktuella hälsoämnen och expertis om att hantera hälsa.Klicka här för en förhandsvisning via e-post.

För att ge dig den mest relevanta och användbara informationen, och förstå vilken information som är fördelaktig, kan vi kombinera din e-post- och webbplatsanvändningsinformation med annan information vi har om dig. Om du är en Mayo Clinic-patient kan detta inkludera skyddad hälsoinformation. Om vi ​​kombinerar denna information med din skyddade hälsoinformation kommer vi att behandla all information som skyddad hälsoinformation och kommer endast att använda eller avslöja den informationen enligt vad som anges i vårt meddelande om sekretesspraxis. Du kan välja bort e-postkommunikation när som helst genom att klicka på avregistreringslänken i e-postmeddelandet.

Orsaker

Ländryggssmärta orsakad av spinal degeneration och skada. Klicka här för en infografik för att lära dig mer

Ryggsmärtor utvecklas ofta utan en orsak som visar sig i ett test eller avbildningsstudie. Tillstånd som vanligtvis är kopplade till ryggsmärta inkluderar:

  • Spänning av muskler eller ligament.Upprepade tunga lyft eller en plötslig besvärlig rörelse kan belasta ryggmuskler och ryggradsligament. För personer i dålig fysisk kondition kan konstant belastning på ryggen orsaka smärtsamma muskelspasmer.
  • Utbuktande eller spruckna skivor.Diskar fungerar som kuddar mellan benen i ryggraden. Det mjuka materialet inuti en disk kan bukta eller brista och trycka på en nerv. En utbuktande eller sprucken disk kan dock inte orsaka ryggsmärtor. Disksjukdom finns ofta på ryggradens röntgenstrålar,CTskannar ellerMRIgjort av en annan anledning.
  • Artrit.Artros kan påverka nedre delen av ryggen. I vissa fall kan artrit i ryggraden leda till en förträngning av utrymmet runt ryggmärgen, ett tillstånd som kallas spinal stenos.
  • Osteoporos.Ryggradens kotor kan utveckla smärtsamma brott om benen blir porösa och sköra.
  • Ankyloserande spondylit, även kallad axiell spondyloartrit.Denna inflammatoriska sjukdom kan få några av benen i ryggraden att smälta samman. Detta gör ryggraden mindre flexibel.

Mer information

  • Infografik: Ryggsmärta

Riskfaktorer

Vem som helst kan utveckla ryggsmärtor, även barn och tonåringar. Dessa faktorer kan öka risken för att utveckla ryggsmärtor:

  • Ålder.Ryggsmärtor är vanligare med åldern, börjar runt 30 eller 40 års ålder.
  • Brist på träning.Svaga, oanvända muskler i rygg och mage kan leda till ryggsmärtor.
  • Övervikt.Överdriven kroppsvikt sätter extra stress på ryggen.
  • Sjukdomar.Vissa typer av artrit och cancer kan bidra till ryggsmärtor.
  • Felaktiga lyft.Att använda ryggen istället för benen kan leda till ryggsmärtor.
  • Psykologiska tillstånd.Personer som är benägna att drabbas av depression och ångest verkar ha en större risk för ryggsmärtor. Stress kan orsaka muskelspänningar, vilket kan bidra till ryggsmärtor.
  • Rökning.Rökare har ökat frekvensen av ryggsmärtor. Detta kan inträffa eftersom rökning orsakar hosta, vilket kan leda till diskbråck. Rökning kan också minska blodflödet till ryggraden och öka risken för osteoporos.

Förebyggande

Att förbättra sin fysiska kondition och lära sig och öva på hur man använder kroppen kan hjälpa till att förebygga ryggsmärtor.

För att hålla ryggen frisk och stark:

  • Träning.Regelbundna aeroba aktiviteter med låg effekt - de som inte belastar eller skakar ryggen - kan öka styrkan och uthålligheten i ryggen och låta musklerna arbeta bättre. Promenader, cykling och simning är bra val. Prata med din vårdgivare om vilka aktiviteter du ska prova.
  • Bygg muskelstyrka och flexibilitet.Mag- och ryggmuskelövningar, som stärker kärnan, hjälper till att konditionera dessa muskler så att de samverkar för att stödja ryggen.
  • Håll en hälsosam vikt.Övervikt belastar ryggmusklerna.
  • slu*ta röka.Rökning ökar risken för smärta i ländryggen. Risken ökar med antalet cigaretter som röks per dag, så att slu*ta bör bidra till att minska denna risk.

Undvik rörelser som vrider eller belastar ryggen. Så här använder du kroppen på rätt sätt:

  • Stå smart.Knacka inte. Behåll en neutral bäckenposition. När du står under långa perioder, placera en fot på en låg fotpall för att ta lite av belastningen från nedre delen av ryggen. Alternativa fötter. Bra hållning kan minska belastningen på ryggmusklerna.
  • Sitt smart.Välj en sits med bra ryggstöd, armstöd och vridbar bas. Att placera en kudde eller rullad handduk i den lilla delen av ryggen kan behålla sin normala kurva. Håll knän och höfter i nivå. Byt position ofta, minst varje halvtimme.
  • Lyft smart.Undvik tunga lyft om möjligt. Om du måste lyfta något tungt, låt dina ben göra jobbet. Håll ryggen rak – ingen vridning – och böj bara vid knäna. Håll lasten nära kroppen. Hitta en lyftpartner om föremålet är tungt eller besvärligt.

Köpare varnas

Eftersom ryggsmärtor är vanligt, lovar många produkter förebyggande eller lindring. Men det finns inga bra bevis för att speciella skor, skoinlägg, ryggstöd eller specialdesignade möbler kan hjälpa.

Dessutom verkar det inte finnas en typ av madrass som är bäst för personer med ryggsmärtor. Det är nog en fråga om vad som känns bekvämast.

Mayo Clinic erfarenhet och patientberättelser

Våra patienter berättar för oss att kvaliteten på deras interaktioner, vår uppmärksamhet på detaljer och effektiviteten i deras besök betyder sjukvård som de aldrig har upplevt. Se berättelserna om nöjda Mayo Clinic-patienter.

  1. Mississippi-mannen finner lättnad på Mayo Clinic för olidliga ryggsmärtor. Edward Markle var desperat. Trots att han fick nervblockader från sina läkare, säger Edward att smärtan från två diskbråck hade blivit plågsam och obeveklig. Han kunde inte sitta eller gå utan smärta. Han sov på golvet, två timmar per natt. Han var alltmer orolig för framtiden. "Det stängde ner min livskvalitet till nästan noll", säger han. "Jag kunde inte röra mig. Jag kunde inte ta mig ut. Jag kunde inte hitta ett sätt att...
  2. Kirurgi för att korrigera skolios hjälper Pat Druckenmiller att flytta igenPat Druckenmiller är en person som gillar att fortsätta röra på sig, oavsett om det betyder att spela klarinett i ett community-band, undervisa studenter på ett stamhögskola, flytta sin familj till andra sidan jorden eller helt enkelt ta en gå varje dag. Hon och hennes man, Doug, har levt ett liv fullt av äventyr, inklusive att bo i flera stater, resa runt i världen och bo i Taiwan. Under dessa äventyr har rörelsen hållit Pat i form...

Av Mayo Clinic Personal

18 februari 2023

Ryggsmärta - Symtom och orsaker (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Zonia Mosciski DO

Last Updated:

Views: 5741

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Zonia Mosciski DO

Birthday: 1996-05-16

Address: Suite 228 919 Deana Ford, Lake Meridithberg, NE 60017-4257

Phone: +2613987384138

Job: Chief Retail Officer

Hobby: Tai chi, Dowsing, Poi, Letterboxing, Watching movies, Video gaming, Singing

Introduction: My name is Zonia Mosciski DO, I am a enchanting, joyous, lovely, successful, hilarious, tender, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.