Kan hosta orsaka magsmärtor? | K Health App (2024)

Ditt matsmältningssystem och ditt andningsorgan har en närmare relation än du kanske tror. Funktionellt hjälper de dig både att absorbera och överföra näringsämnen och att stöta ut avfallsprodukter. Fysiskt är din mage och lungor belägna nära varandra och delar många av samma delar av kroppen (till exempel din mun och svalg) när de fungerar som de ska.

Eftersom dina matsmältnings- och andningsorgan är så nära inriktade, kan hosta och magsmärtor ofta försvinnahandi hand. Åkommor som påverkar dina lungor kan ha en negativ effekt på din förmåga att smälta mat. Förhållanden som leder tillbuksmärtoreller på annat sätt påverka din tarmfunktion kan också negativt påverka din förmåga att andas.

Om du har ont i magen närhosta,nysning, eller skrattar, det kan finnas flera orsaker till ditt obehag. För vissa personer signalerar buksmärtor vid hosta eller nysningar att de har ansträngt eller ansträngt magmusklerna för mycket, antingen genom att lyfta, vrida, intensiva magträning eller genom att hosta i sig själv. Den typen av magsmärtor är vanligtvis kortvarig och kommer att försvinna av sig själv med ordentlig vila eller lätt sjukgymnastik inom några veckor.

För andra kan buksmärtor vid hosta signalera ett underliggande hälsotillstånd som kräver medicinsk behandling. I den här artikeln kommer jag att täcka förhållandet mellan magsmärtor och hosta, inklusive varför du kan känna magsmärtor av att hosta för mycket, och när dina symtom indikerar att du kan lida av ett allvarligare hälsotillstånd istället. Jag kommer också att diskutera magsmärtor från hostmedelsalternativ som du kan prova hemma, och när det kan vara dags för dig att boka ett läkarbesök för att uteslu*ta medicinska tillstånd som kan orsaka ditt obehag.

Kan överdriven hosta orsaka buksmärtor?

Om du misstänker att du har ont i magen av att du hostar eller nyser för mycket kan du ha rätt. Intensiv hosta, även från ett kortvarigt fall avförkylning, kan överanvända ochanstränga magmusklerna, vilket gör att du får ont i magen – och att hosta, nysa eller skratta är särskilt obehagligt.

Du kan också anstränga eller "dra" dina magmuskler från att lyfta tunga föremål på fel sätt, vrida sig åt fel håll eller delta i särskilt ansträngande magövningar. Buksmärtor från felaktig form eller överivrig aktivitet är vanligtvis kortvarig och kan lätt behandlas hemma med några enkla medel.

Om din smärta är svår, inte förbättras snabbt eller åtföljs av andra symtom som feber eller torrhosta, ring din läkare för att boka tid. Din hosta och magsmärtor kan orsakas av en tillräckligt allvarlig påfrestning för att du behöver sjukgymnastik för att läka helt, eller relaterad till ett underliggande hälsotillstånd som behöver medicinsk behandling.

Se en läkare online.

Börja mitt besök

Vad hjälper en magsmärta från hosta?

Om du har anledning att tro att dina magmuskler har överansträngts genom intensiv hosta eller annan aktivitet, anormal kroppstemperatur, och inga andra symtom, kommer din smärta förmodligen att försvinna av sig själv. Vila och återhämta dig, ta en receptfri hostmedicin eller smärtstillande medicin som ibuprofen eller paracetamol, och isa magmusklerna med en is- eller gelförpackning. Du bör kunna känna dig mer bekväm inom några dagar, om inte timmar.

Om du upplever feber, hosta, magsmärtor och andra symtom som tyder på att ditt obehag inte beror på muskelansträngning, kan du lida av ett tillstånd som kräver medicinsk behandling utöver enkla huskurer. Lägg märke till var du känner smärtan – Känner du smärta i övre delen av buken när du hostar? Nedre magsmärtor vid hosta? Smärta i höger sida av magen? – och andra symtom du upplever och boka tid med din läkare för att komma till roten av problemet.

Det finns ett antal riskfaktorer och relaterade tillstånd som kan få patienter att utveckla buksmärtor eller magspasmer när de hostar eller nyser - vissa mer akuta och allvarliga än andra.

  • Patienter med risk för gastroesofa*geal refluxsjukdom (GERD): GERD är en matsmältningssjukdom där magsyra (galla) rinner tillbaka in i matröret (esofa*gus) och irriterar dess slemhinna. Patienter med GERD kan uppleva de obekväma effekterna av sura uppstötningar (skarp smärta i magen vid hosta, halsbränna), minst två gånger i veckan. Deras hosta kan uppstå regelbundet efter måltider, när de ligger ner, eller ibland kan det uppstå utan identifierbar anledning. Människor som är överviktiga eller som röker löper särskild risk för GERD, men det kan också utvecklas hos individer som regelbundet konsumerar mat och dryck som utlöser halsbränna - fet, kryddig eller stekt mat, alkohol, citrusfrukter och koffeinprodukter, bland annat .
  • Patienter som lider av abråck: Detta tillstånd beskriver när ett organ trycker igenom bukmuskeln eller vävnaden som vanligtvis håller det på plats. Bråck är ett ganska vanligt tillstånd:25 % av männen och 2 % av kvinnornakommer att uppleva ett bråck under sin livstid. Symtom på bråck inkluderar smärta i buken när man lyfter, hostar eller böjer sig, en bukbuk som bränner eller känns smärtsam ochillamående. Individer med risk för detta tillstånd inkluderar de med en familjehistoria av bråck, äldre män, personer som lider av kroniskaförstoppning, och människor som är detövervikt.
  • Patienter som harappendicit: Blindtarmsinflammation är en inflammation i blindtarmen som ofta orsakas av en blockering i organets slemhinna. Patienter med blindtarmsinflammation kan uppleva breda magsmärtor som gradvis centraliseras till höger sida och successivt förvärras. De kan känna akut smärta när de hostar eller nyser, och uppvisar andra symtom somkräkningardiarré eller förstoppning, feber,aptitlöshet, oförmåga att passera gaser och illamående. Blindtarmsinflammation påverkaren av 1 000 personerbor i USA varje år, och individer med särskild risk är mellan 10-30 år gamla, är män och har en familjehistoria av tillståndet. Blindtarmsinflammation anses vara en medicinsk nödsituation. Om du tror att du lider av blindtarmsinflammation, ring 911 eller gå till närmaste akutmottagning direkt.
  • Patienter som utvecklar torr hosta: Detta, tillsammans med magsmärtor och andra symtom som feber,andnöd,kroppssmärtor, illamående, kräkningar ellerförlust av lukt och smakkan indikeracoronavirus(Covid-19 symptom. De flesta personer med covid-19 kommer bara att utveckla ett lindrigt eller måttligt fall ochkan återhämta sig säkertgenom att isolera sig hemma. Om du tror att du har covid-19 och upplever svåra symtom som andningssvårigheter, ett dopp i mental vakenhet,förvirring, ihållande smärta eller tryck i bröstet, eller en blåaktig nyans på dina läppar, ring 911. Om möjligt, sätt på en ansiktsmask innan hjälp anländer.

När ska man se en läkare

Du bör tala med en läkare om du upplever magsmärtor när du hostar och dina symtom är svåra, inte förbättras snabbt eller åtföljs av något av följande symtom:

  • Feber
  • Rethosta
  • Brännande känsla i halsen
  • En bukutbuktningsom känns smärtsamt vid beröring
  • Illamående
  • Kräkningar
  • Svart eller blodig avföring
  • Problem att andas

Dina symtom kan orsakas av ett underliggande tillstånd som kräver ytterligare medicinsk behandling.

Hur K Health kan hjälpa

Det är viktigt att skilja mellan magsmärtor orsakade av hosta och magsmärtor orsakade av ett underliggande medicinskt tillstånd.

Visste du att du kan komma åtakutvård onlinemed K Health?

Kontrollera dina symtom, utforska tillstånd och behandlingar, och om det behövs, skicka ett sms med en vårdgivare på några minuter.

K Healths AI-drivna app är baserad på 20 års kliniska data.

K Health-artiklar är alla skrivna och granskade av läkare, doktorer, NP:er eller PharmDs och är endast avsedda för informationsändamål. Denna information utgör inte och bör inte litas på för professionell medicinsk rådgivning. Tala alltid med din läkare om riskerna och fördelarna med all behandling.

Kan hosta orsaka magsmärtor? | K Health App (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Horacio Brakus JD

Last Updated:

Views: 5861

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Horacio Brakus JD

Birthday: 1999-08-21

Address: Apt. 524 43384 Minnie Prairie, South Edda, MA 62804

Phone: +5931039998219

Job: Sales Strategist

Hobby: Sculling, Kitesurfing, Orienteering, Painting, Computer programming, Creative writing, Scuba diving

Introduction: My name is Horacio Brakus JD, I am a lively, splendid, jolly, vivacious, vast, cheerful, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.