Kan läsk ge dig halsbränna - HealthyGutClub.com (2024)

The Lowdown På Saltines

Är kolsyrade drycker dåliga för sura uppstötningar? *läker GERD och LPR*

"Ja, det är sant att de kan neutralisera syra," sägerC. Prakash Gyawali, MD, en gastroenterologiprofessor vid Washington University School of Medicine i St. Louis. "Faktiskt kan att äta vad som helst neutralisera syra, men kex har noterats för att minska den brännande känslan."

EnligtCleveland Clinic, det brännande obehaget som folk beskriver som halsbränna orsakas ofta av att magsyran backar upp i matstrupen. Läkare kallar detta sura uppstötningar. Om du har det ofta kan din läkare diagnostisera dig med ett tillstånd som kallas gastroesofa*geal refluxsjukdom.

Smärta i axel och arm efter att ha druckit läsk

Ibland kan sockerdrycker som läsk utlösasmärta i båda armarnaochaxlar, ibland är det bara den vänstra eller högra delen av kroppen som upplever smärta:

  • Smärta i höger arm och axel:Den mest troliga orsaken är leversjukdomar, men kan vara gallsten eller gallblåsan inflammation.
  • Smärta i vänster arm och axel:Både hjärtat och bukspottkörteln kan orsaka smärta i vänster sida.
  • Smärta i båda armar eller axlar:En hjärtattack eller angina kan orsaka smärta på båda sidor. Men om inga andra symtom på hjärtinfarkt observeras, kan orsaken vara enkel överätning, sura uppstötningar eller uppblåsthet.

Relaterad:

  • Armsmärta efter att ha ätit

Fet mat är bäst att undvika

Livsmedel som innehåller mycket fett är kända utlösare av halsbränna. Detta inkluderade inte bara "dåliga fetter" som fet, stekt mat utan även hälsosamma fetter som nötter,avokadooch ost. Fet mat kan få LES att slappna av, vilket gör att magsyra läcker ut och orsakar reflux.

Livsmedel med hög fetthalt frisätter också ett hormon som kallas kolecystokinin som inte bara orsakar avslappning av LES, utan också leder till att maten stannar kvar i magen längre för att smältas bättre. Tyvärr, ju längre matsmältningsprocessen är, desto mer syra produceras, och mer syra är lika med större möjlighet för reflux att utvecklas. Robynne Chutkan, M.D., en gastroenterolog vid Georgetown Hospital i Washington, D.C.WebMDatt även om du kanske inte behöver ta bort fet mat helt och hållet, är det bäst att konsumera dem på fastande mage och inte äta för mycket.

Du må gilla:Vad betyder det när du fortsätter att ha halsbränna

Möjliga orsaker till matsmältningsbesvär

Det finns många olika möjliga orsaker till matsmältningsbesvär, så det är bäst att rådgöra med din vårdgivare för att försöka komma till botten med dina matsmältningsbesvär.

Att äta för mycket eller för snabbt är typiska orsaker till matsmältningsbesvär. Gastroesofa*geal refluxsjukdom, användning av vissa mediciner och magsår är bland andra vanliga orsaker till matsmältningsbesvär. Andra möjliga orsaker inkluderar matintolerans eller matkänslighet, och i sällsynta fall vissa former av cancer.

Om du ofta upplever symtom på matsmältningsbesvär efter måltider kan du ha en känslighet för vissa av de livsmedel du äter regelbundet. DeEverlywell Food Sensitivity Testkan hjälpa dig att kontrollera hur din kropp reagerar på 96 olika livsmedel, vilket kan hjälpa dig att lokalisera problematiska livsmedel med hjälp av en elimineringsdiet och add-back utmaning. Den bästa delen? Du kan ta ditt test från bekvämligheten av ditt hem, skicka iväg det för testning och få dina digitala resultat på bara några dagar.

Vad ska du äta när du har matsmältningsbesvär

Kan läsk ge dig halsbränna - HealthyGutClub.com (1)

Även om det inte finns någon officiell lista över livsmedel att äta om du har matsmältningsbesvär, om du upplever symtom varje gång du äter kan du vara bland de 20 % av amerikanerna som har ett kroniskt surt uppstötstillstånd som kallas gastroesofa*geal refluxsjukdom.

När muskelslangen i magen tillåter magsyra att nå matstrupen, kan maten du konsumerar trycka uppåt och orsaka sura uppstötningar. För att hjälpa till att kontrollera några av dessa symtom, kanske du vill minska ditt intag av livsmedel som dessa om du har fått diagnosen GERD:

  • Tomatbaserade såser

Kolla också:Hjälper pickle juice halsbränna

Kan du dricka för mycket kolsyrat vatten

Inga bevis tyder på att kolsyrat eller kolsyrat vatten är dåligt för dig. Det är inte så skadligt för tandhälsa, och det verkar inte ha någon effekt på benhälsa. Intressant nog kan en kolsyrad dryck till och med förbättra matsmältningen genom att förbättra sväljförmågan och minska förstoppning.

Halsbränna Och Kryddig Mat

Peppar, mexikansk mat, chili och all annan mat som är laddad med peppar eller andra kryddor kanutlösa halsbränna, säger Deepa A. Vasudevan, MD. Vasudevan är biträdande professor i familjemedicin vid University of Texas Medical School i Houston. Han säger till WebMD att undvika halsbränna inte nödvändigtvis är en fråga om allt eller inget. "Om kryddig mat utlöser din halsbränna, undvik det. Återinför sedan långsamt mildare versioner av vad du vill.”

Rekommenderad läsning:Varför ger sallad mig diarré

Skarp smärta i magen efter att ha druckit läsk

Från akut pankreatit till halsbränna och enkel gassmärtaflera tillstånd kan utlösa en skarp magsmärtaefter att ha druckit läsk. De vanligaste orsakerna är:

  • Akut pankreatit:Enligt Cleveland Clinic är sockerhaltiga drycker blandvärsta livsmedel för pankreatit. Den höga sockerhalten gör att bukspottkörteln arbetar mycket hårt, vilket kan utlösa symtom om bukspottkörteln är inflammerad. Smärta i övre vänstra buken är ett typiskt symptom.
  • Halsbränna:Halsbränna kan också orsaka smärta runt mitten av den övre delen av buken. Vanligtvis uppstår även bröstsmärtor under bröstbenet i sådana fall.
  • Gassmärta:Instängd gaskan också orsaka skarpa magsmärtor.

Oavsett vad som orsakar skarpa magsmärtor efter att ha druckit eller ätit, se alltid till att prata med din läkare om det. Om smärtan inte försvinner eller förvärras kan du behöva omedelbar medicinsk hjälp!

Naturligt botemedel: Använd bakpulver

Hur bakpulver kan hjälpa mot sura uppstötningar och halsbränna

Du kan hitta lindring från sällsynt halsbränna med natriumbikarbonat, även känd som bakpulver. Blanda helt enkelt ½ tesked med fyra uns vatten för att hjälpa till att neutralisera syran. Observera att detta innehåller natrium och bör inte användas om du är på en natriumbegränsad diet. Kontrollera med din läkare om du tar några receptbelagda läkemedel, är gravid eller har ett kroniskt hälsotillstånd innan du använder bakpulver för att lindra halsbränna.

Rekommenderad läsning:Calprotectin vs Lactoferrin

Sodavatten Och Kolsyrade Drycker

Sodavattenoch kolsyrade drycker är också vanliga orsaker till halsbränna.

Forskning tyder på att dessa drycker kan slappna av i esofa*gussfinktern och öka surheten i magsyra, två riskfaktorer för halsbränna.

I en studie observerade forskare sömnmönstret för mer än 15 000 personer och fann att cirka 25 % upplevde halsbränna på natten.

Efter ytterligare undersökning fann forskarna att halsbränna på natten var starkt kopplad till flera faktorer, inklusive att dricka kolsyrade läskedrycker.

En annan studie visade att personer som konsumerade kolsyrade drycker hade en 69% högre risk att utveckla refluxsymtom som halsbränna.

SammanfattningSodavatten och andra kolsyrade drycker kan orsaka halsbränna genom att slappna av i den nedre esofa*gusfinktern. Om läsk eller andra kolsyrade drycker ger dig halsbränna, överväg att minska eller undvika dem helt.

Kolsyrade drycker och Gerd-komplikationer

För närvarande finns det inga studier som visar något samband mellan konsumtion av kolsyrade drycker och komplikationer av GERD såsom esofa*gussår, peptisk striktur eller Barretts esofa*gus. Tre studier utvärderade dock konsumtion av kolsyrade drycker och risk för esofa*gusmalignitet. I en studie av Lagergrenet al.som använde svenska rikstäckande befolkningsbaserade data, visade författarna att frekvensen av intag av kolsyrade läskedrycker inte var associerad med ökad risk för esofa*gus- eller cardiaadenokarcinom. Men högkonsumenter löpte en statistiskt icke-signifikant minskad risk jämfört med nyare användare. I en amerikansk multicenter, populationsbaserad fallkontrollstudie fann författarna att hög konsumtion av kolsyrad läsk inte var associerad med ökad risk för några esofa*gus- eller magcancersubtyper hos män eller kvinnor. Faktum är att författarna fann ett omvänt samband mellan konsumtion av kolsyrad läsk och risken för esofa*gusadenokarcinom. Ibiebele och kollegor kunde inte heller hitta något samband mellan konsumtion av kolsyrade drycker och risken för vare sig adenokarcinom eller skivepitelcancer i matstrupen. Författarna visade ett omvänt samband mellan läskkonsumtion och skivepitelcancer i matstrupen.

Missa inte:Kan anpassa probiotika orsaka illamående

Soda Pop till halsbränna Rescue

IKost, övningar och tips,Diverse

Har du problem med halsbränna/sura uppstötningar? Kanske hjälper det att dricka lite läsk! Man kan säga att det är ett naturligt botemedel mot halsbränna.

Jag vet, jag vet, du borde inte dricka pop! Jag vet att det inte finns något näringsvärde i pop. Och jag vet att socker- och koffeinhalten inte är bra för dig heller. Dessutom pratas det om att kolsyrade drycker tömmer kalcium från dina ben. Men om jag har att välja mellan att dricka pop eller ta PPIs, skulle jag dricka pop helt enkelt eftersom det är ett naturligt botemedel mot halsbränna. Pop hjälpte mig på två sätt!

Soda Pop ger dig energi

Det första sättet det hjälpte mig på var att det gav mig energi när min energinivå var så låg från att vara på Nexium. Min energinivå under många år från Nexium var så låg att jag knappt kunde fungera. Nexium utarmar din kropp från kalcium, vitamin B12 och magnesium oavsett vem du är! Så ju längre du är på Nexium, eller någon PPI för den delen, desto mer kommer din kropp att utarmas från dessa nödvändiga mineraler och vitaminer från din kropp. Och du kan också bli undernärd. Och en av biverkningarna för det är väldigt låg energi.

Jag skulle dricka pop antingen på morgonen eller tidig eftermiddag. Anledningen till detta är för att jag skulle kunna sova på natten. Om jag drack pop för sent på dagen skulle jag vara för hyper för att få en god natts sömn.

Kolsyra i Soda Pop hjälper till med gaser i magen

Tidigare

Bakpulver Och Halsbränna

Kan läsk ge dig halsbränna - HealthyGutClub.com (2)

Bakpulver har ett alkaliskt pH, och det är ett vanligt botemedel för att lindra halsbränna och sura uppstötningar. Det neutraliserar överskottet av magsyra som orsakar symtom.

DeCanadian Society of Intestinal Researchpåminna folk om att bakpulver är en tillfällig lösning på sura uppstötningar. De råder folk att natriumbikarbonat är tillgängligt från ett apotek i form av tabletter och bruspulver.

Men de tillägger: Om du är i en nypa kan en halv tesked bakpulver blandat i minst 125 milliliter eller en halv kopp vatten ge en snabb lindring av symtomen.

Om du använder en OTC eller receptbelagd medicin, följ instruktionerna på förpackningen.

Läkare rekommenderar endast att du använder bakpulver tillfälligt, när symtomen först uppträder. Detta beror på att andra problem kan utvecklas om kroppen blir för alkalisk. Bakpulver är också ett salt, och för mycket salt kan leda till ytterligare problem.

Som med andra läkemedel är det viktigt att prata med en läkare om lämpliga doser av natriumbikarbonat.

Barn under 6 år bör endast använda natriumbikarbonat om en läkare ordinerar det.

för sura uppstötningar, inklusive livsstilsförändringar, receptbelagda och OTC-mediciner och kirurgiska ingrepp.

Rekommenderad läsning:Kan anpassa probiotika orsaka illamående

Mousserande Vatten Och Halsbränna

DeMayo Clinicförklarar att kolsyrade drycker kanbidra till halsbränna,även känd som sura uppstötningar. Det är då magsyra "backar upp" från magen till matstrupen, vilket orsakar en smärtsam brännande känsla i bröstet eller halsen. Mayo Clinic betonar att enstaka halsbränna är mycket vanligt, och du kan vanligtvis behandla det med receptfria antacida.

Men om du ofta upplever halsbränna kan du ha gastroesofa*geal refluxsjukdom. Om du lider av GERD,Cleveland Clinicrekommenderar livsstilsförändringar som att ta bort kolsyrade drycker för att lindra dina symtom och minska hur ofta du drabbas av halsbränna.

Förutom kolsyrade drycker inkluderar andra livsmedel och drycker som kan förvärra GERD-symptomen koffeinhaltiga drycker, citrusfrukter eller juicer, kryddig mat och allt specielltfet eller fet. Summan av kardemumman: Halsbränna är en av de möjliga nackdelarna med kolsyrat vatten.

Läs mer:

Bakpulver och vatten mot halsbränna

Innan vi börjar använda bakpulver måste vi överväga hur vi ska ta det.

För detta ändamål kommer det att blandas med vattnet.

Detta eftersom löst bikarbonat är säkrare, i det här fallet.

Det är en fråga om distribution och den alkaliska effekten som bakpulver utlöser.

Som var på väg att läsa , är en fullständig upplösning av bakpulver i vatten ett av de viktigaste kraven när man förbereder ett recept för kortsiktig lindring av halsbränna.

Om inget annat anges avser vi kallt vatten, vilket betyder normal temperatur.

Men, och påpeka väl senare, är varmt vatten också ett bra sätt att introducera bakpulver.

Varmt vatten har några bra egenskaper i sig, och i det här fallet kan vi koppla det med bakpulver.

Men den mest relevanta punkten att tänka på är rätt dosering.

Rekommenderad läsning:Jordnötssmör hjärta bränna

Halsbränna på natten bundet till läsk på dagen

  • Läs i appen

FörbiNicolas Bakalar

  • 17 maj 2005

Att dricka kolsyrade läsk och övervikt kan vara de två vanligaste orsakerna till halsbränna på natten, enligt en ny studie.

Halsbränna på natten, eller nattlig gastroesofa*geal reflux, är ganska vanligt. Uppskattningsvis 44 procent av amerikanerna lider av det minst en gång i månaden. Men vad som orsakar det har inte studerats i detalj.

I den nya studien undersökte forskare vid University of Arizona, Boston University, Johns Hopkins och University of Minnesota mer än 15 000 patienter för att försöka fastställa orsakerna till smärtan. Deras resultat publiceras i majnumret av tidskriften Chest.

Försökspersonerna, alla över 40, valdes ut genom frågeformulär från personer som var inskrivna i Sleep Heart Health Study, en stor studie av effekterna på hjärtat av störd andning under sömnen. Bland många frågor ställde forskarna om nattlig halsbränna. Totalt 3 806 personer, eller nästan 25 procent av försökspersonerna, rapporterade problemet.

Nattliga halsbränna kan vara allvarligare än dagtid. Det tenderar att vara längre, orsakar mer skada på matstrupen och har en större risk att leda till matstrupscancer. Det finns också vissa bevis för att det leder till mer frekventa fall av laryngit, astma och aspirationspneumoni.

Kanske lika viktigt är att halsbrännan stör ordentlig sömn och orsakar betydligt mer skada på den totala livskvaliteten än halsbränna under dagtid.

En guide till bättre kost

Den sämsta maten för sura uppstötningar

Drycker bra för sura uppstötningar? – 3 bästa dryckerna för snabb lindring av halsbränna

Sura uppstötningar, med åtföljande halsbränna, är inget skämt. Visst, det är fodret för alla typer av fåniga TV-reklam, men när smärtan och obehaget slår till är det ingen som skrattar. EnligtHealthline, sura uppstötningar uppstår när magsyra vänder riktning och backar upp i matstrupen. Något som kallas den nedre esofa*gusfinktern eller LES är tänkt att förhindra att det händer, men om LES är försvagat eller skadat kan det inte göra sitt jobb ordentligt så magsyran den borde innehålla kan istället läcka ut ur magen och gör resan uppåt till baksidan av halsen.

Det finns alla typer av receptfria mediciner du kan svälja för att ta bort detta obehag, naturligtvis, och även hårda godisar kan hjälpa, eftersom de ökar salivproduktionen och saliv kan hjälpa till att neutralisera magsyra. Ändå, om du vill undvika sura uppstötningar helt och hållet, är det bästa botemedlet alltid förebyggande. Om du kan identifiera och sedan undvika de livsmedel som mest sannolikt utlöser dina refluxattacker, behöver du inte oroa dig så mycket för elände efter måltid. Allas kroppar är olika, så du måste ta reda på vilken mat som är mest sannolikt att orsaka problem för dig, men följande livsmedel är bland de vanligaste skyldiga som är kända för att orsaka halsbränna hos många människor.

Rekommenderad läsning:Rikta magen

Bakpulver mot halsbränna: hur effektivt är det

Om du någonsin har upplevt det utstrålande obehaget av halsbränna, har du antagligen tillbringat lite tid online och letat efter effektiva behandlingar, receptfria läkemedel ochhuskureratt hjälpa. Under din forskning kan du ha stött på en överraskande lösning som du förmodligen kan hitta i ditt skafferi just nu: bakpulver mot halsbränna.

Hjälper bakpulver halsbränna? Och hur fungerar det? I det här inlägget, ta en titt på denna huskur, diskutera hur effektiv bakpulver för sura uppstötningar verkligen är och gå igenom andra sätt du kan hantera dina symtom på.

Använd länkarna nedan för att hoppa vidare till det avsnitt som bäst svarar på din fråga, eller läs igenom för att få en omfattande inblick i ämnet.

Hur kan en banan orsaka halsbränna

Bananer är vanligtvis låga i syra, så ibland kan de rekommenderas som en frukt som kan hjälpa till att minska sura uppstötningar.

Men du bör veta att mogna bananer har ett pH-värde på 5, vilket klassificeras som en lätt sur frukt. Därför, om äts på fastande mage eller äts i stora mängder, bananerkan orsaka sura uppstötningarvilket i sin tur orsakar halsbränna.

Ett annat sätt som en banan kan orsaka halsbränna är om bananen inte är mogen än när du äter den. Detta kan orsaka en trigger i kroppen som orsakar sura uppstötningar.

Denna trigger kan också orsakas av en underliggande sjukdom som kallasGERD. GERD är också känd som gastroesofa*geal refluxsjukdom.

Att äta råa bananer eller äta dem på fastande mage kan få din magsyra att försöka resa upp i matstrupen, vilket orsakar GERD.

Kolla också:Align Probiotic Glutenfri

Vi vänder oss till några vårdpersonal om de möjliga hälsoeffekterna av vanlig kost

Theres ingenting gillar att knaka öppna en kall burk av dietläsk för att medfölja ett sent - nattenpizza beställningeller en kokplatta avsesam kyckling. Vissa dagar känns det som en belöning för små segrar. Timmar av produktivitet banar väg för en 14:00. resa till automaten och de bubbliga prylarna. Men vi har alla sett de läskiga rapporterna om de möjliga negativa effekterna av dieten - sodakonsumtion. Faktum är att om du dricker dietläsk runt tillräckligt många människor, kommer någon att börja prata om hur illa det är för dig. Bör vi avskräckas från att skrapa upp rum för en läskdrink?

Forskningen har hittills varit ofullständig. Många studier kopplar konsumtion av lågkaloriläsk till vissa hälsorisker, men vetenskapen har ännu inte definitivt bevisat att dricka dietläsk orsakarslag,hjärtinfarkt, kärlsjukdomellerdepression, som ofta rapporterats. I år publicerade forskare med den långa Framingham Heart Study resultat i tidskriften American Heart AssociationStroke, noterar ett samband mellan konsumtion av artificiellt sötade drycker och högre risker för stroke och demens men inte orsak och verkan.

I denna studie och många andra gillar den,omvänd kausalitetskulle kunna ge en möjlig förklaring. Med andra ord, personer som redan löper stor risk att drabbas av sjukdom gjorde bytet från vanlig läsk till dietläsk. löper redan en högre risk för vissa av dessa på grund av kost, livsstil och genetik, säger Marisa Moore, en registrerad dietist som nutritionist.

Kan läsk ge dig halsbränna - HealthyGutClub.com (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Emmett Berge

Last Updated:

Views: 5879

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Emmett Berge

Birthday: 1993-06-17

Address: 787 Elvis Divide, Port Brice, OH 24507-6802

Phone: +9779049645255

Job: Senior Healthcare Specialist

Hobby: Cycling, Model building, Kitesurfing, Origami, Lapidary, Dance, Basketball

Introduction: My name is Sen. Emmett Berge, I am a funny, vast, charming, courageous, enthusiastic, jolly, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.