Bråck hos hundar efter sterilisering [Återhämtning, förebyggande och mer] (2024)

Viktiga takeaways

  • Det är möjligt för hundar att få bråck efter att ha blivit steriliserade. Den vanligaste orsaken till detta är felaktig läkning.
  • Bråck är små delar av ett inre organ som sticker ut ur bukväggen. Det kan hända efter födseln, operationer eller en traumatisk skada.
  • En veterinär kommer att avgöra hur man ska behandla bråck baserat på hans diagnos. Han kan ordinera mediciner, eller till och med göra operation.

Bråck hos hundar efter sterilisering är faktiskt en vanlig incident. Detta beror på en dålig återhämtningsprocess som stör läkningen av spaysåret och området runt det.

Det finns flera förebyggande åtgärder du kan vidta för att förbättra din valps hälsa på lång sikt. Hundkastrering eller kastrering är en av de bästa för dem. Om du inte tänker föda upp din hund rekommenderar jag starkt att du kastrerar din hund.

Detta kan förhindra många problem som reproduktionscancer och infektioner. Spayerade hundar undviker många hälsotillstånd som en intakt honhund kommer att drabbas av. Men alla operationer kommer med risker. En av dessa är ett bråck efter sterilisering. Läs mer när jag går igenom vad bråck är, hur det kan hända och vad du kan göra för att rädda ditt husdjur från detta obehag.

Spaying

Spaying är namnet för att ta bort hela din hunds reproduktionssystem. Detta tar bort hennes livmoder och äggstockar helt. Spaying kan hjälpa till att hålla din hund från att gå in i värme och risken för en oavsiktlig valpkull. Detta kan också hjälpa till att förebygga cancer och livmoderinfektioner.

Det är i allmänhet bäst att få din hund steriliserad innan hennes första brunst. Detta kan vara mellan 4 månader för en liten ras eller 2 år för en jätte som en Grand Danois. Liksom alla operationer har spayoperationer vissa risker. Eftersom operationen kräver att buken öppnas upp finns risk för bråck.

KLICKA HÄR:Få din GRATIS checklista för nya valpar →

Vad är ett bråck?

Ahernia är när en liten del av ett organ hamnar utanför bukväggen.

Bråck hos hundar efter sterilisering [Återhämtning, förebyggande och mer] (1)

Vissa hundar föds med ett litet hål där deras navelsträng satt. En liten del av tarmen eller andra bukorgan kan sticka ut. Dessa kallas navelbråck och ses vanligtvis inte långt efter födseln och kommer att sitta i mitten av magen.

Bråck kan också uppstå efter traumatiska skador som att bli påkörd av en bil eller attackerad av en annan hund. slu*tligen kan lagren av ett snitt i bukväggen öppna sig och orsaka bråck [1].

Bråck efter en spay

Honhundar måste hållas tysta och lugna efter spayoperation. Din hund bör bära acone eller någon annan anordning för att hålla din valp från att röra vid snittet och eventuellt slita ut stygnen, för att undvika komplikationer efter kirurgiska ingrepp

Vissa bråck kan orsakas av dålig vård av operationspersonalen. Den vanligaste orsaken är dock att hunden överanstränger sig.

Din hund ska också endast motioneras när den är kopplad. Detta hjälper till att förhindra att din hund överanstränger sig och sliter sömmen och inte läker ordentligt. Den vanligaste orsaken till bråck hos en hund efter spay är för mycket motion. Detta kan inkludera att hoppa eller försöka springa. Akut bråck kan inträffa om din hund fortsätter att slita stygnen.

Bråck hos hundar efter sterilisering [Återhämtning, förebyggande och mer] (2)

En försiktig husdjursägare bör se till att deras hund hålls i ett område där hon inte kan skada sig själv medan hon återhämtar sig från spayoperation. För maximal komfort, tillhandahåll den bästa hundlådan din valp kan ha. Du bör också vara säker på att din hund inte försöker hoppa på möblerna.

En kastrerad hund bör ha sitt snitt kontrollerat regelbundet. Om din hund fortsätter att irritera stygnen och inte tolererar ett e-halsband eller kon, låt din hund bära en jacka eller förband för att skydda snittet.

Berätta om din hund har ett bråck

Att hitta ett bråck hos din hund efter en spayoperation är en stressande upplevelse. Du kan hitta en klump på din hunds mage nära snittlinjen. Detta är smärtsamt, så din valp kan vara upprörd - vissa hundar kan behöva smärtstillande medicin för detta. När du kontrollerar din hunds snitt noga och upptäcker ett bråck måste du ta din hund till veterinären.

Kostnaden kan vara ett hinder, men idag kan bestpet insurance hjälpa dig att få din valp den vård hon behöver. Din veterinär kan hjälpa dig att avgöra vad som är det bästa tillvägagångssättet.

En andra operation för att reparera bråcket kan behövas. Din veterinär kan hjälpa till att avgöra om detta behövs.

Svullnad kan hända med ett snitt. Bråck tenderar att kännas mjuka, medan svullnad kan kännas fastare. Eftersom det finns många orsaker till svullnad efter operation, ta din hund till veterinären.

Bråck kan också ändra storlek och form, till skillnad från de flesta inflammationer efter operation. Om du ser att klumpen förändras i storlek, ta hunden till veterinären. Det är bättre att vara säker än ledsen.

Om du märker dinhund har svårt att andaseller kräks är det dags att ta henne till veterinären omedelbart. Detta kan innebära att ett organ skadas.

Om läkningsprocessen verkar vara långsam bör du också boka in en kontroll. Det kan finnas en osynlig komplikation.

Andra oroande symtom inkluderar brist på aptit, problem med att urinera och att hunden inte kan bajsa. Allt detta kan skada din hund.

KLICKA HÄR:Få din GRATIS checklista för nya valpar →

Diagnos

De flesta bråck diagnostiseras radiografiskt. Röntgenstrålar är det vanligaste och mest exakta alternativet. Detta låter din veterinär få en bra titt på vad som händer med din hund.

Många djurägare kan frestas att minska kostnaderna, men lita på din veterinär.

Behandling

Även om din hund verkar bra kan bråck vara allvarliga. Ta alltid hunden till veterinären. Din veterinär kan berätta vilken bråckbehandling som behövs.

Spayerade hundar kan ha många komplikationer efter operationen. Bra hundägare kommer alltid att hålla koll på hälsoproblem så att de kan åtgärdas tidigt.

Vissa bråck kan kräva akut operation. Även om din hund verkar bra kan bråcket snabbt bli värre. Andra bråck kan hanteras med medicin. Veterinären kan se hur din hund läker och berätta om hon behöver mer hjälp.

Återhämtning

Om bråcket fångas tidigt bör din hund må bra. Även om det finns risker med operation och mediciner, hjälper din veterinär till att göra riskerna så låga som möjligt.

Om din hund behövde en annan operation kan det ta 4-6 veckor innan hon är återställd. Yngre hundar kommer vanligtvis att studsa tillbaka bättre än äldre hundar.

Om din hund behöver mediciner som antiinflammatoriska medel, bör det vara runt en månad. Din veterinär kommer dock att kunna ge dig en bättre tidsram för läkningsprocessen beroende på hur din hund reagerar på medicinen.

Din hund kommer sannolikt att behöva en eller två uppföljningsbesök för att kontrollera hur hon läker. Du kommer förmodligen att ha detta inplanerat några veckor efter behandlingen, men din veterinär hjälper dig att planera uppföljningarna.

Bråck hos andra djur

Bråck är något vanligt hos däggdjur. Eftersom de kan uppstå när som helst ett organ skjuter förbi vävnad eller muskler, finns de hos många djur.

Katter kan uppleva bråck efter operationen. Många djur kan födas med bråck tack vare fosterskador.

Diafragman är avgörande för lungfunktionen och separerar tarmarna från lungorna. Ibland kan djur födas med eller utveckla ett hål i diafragman som kan få ett organ att trycka upp där det inte borde vara. Det kan orsaka andnöd eller hjärtproblem eftersom lungorna eller hjärtat kan tryckas ihop. Kirurgi behövs i de flesta fall.

Andra bråck kan utvecklas runt kroppen. Hundar kan få perinealbråck nära djurets anus. Detta kan orsaka problem med bajs, så om du ser det, ta hunden till veterinären omedelbart.

Människor kan också få bråck. De orsakas av samma problem som kan orsaka bråck hos din hund. Du kommer sannolikt att märka det snabbare eftersom du kan känna smärtan och uttrycka detta för en läkare.

KLICKA HÄR:Få din GRATIS checklista för nya valpar →

Förebyggande

Det bästa förebyggandet är att hålla din hund lugn efter operationen. Detta kan dock vara svårt med energiska raser.

Att engagera din hund mentalt kan hjälpa. puss*lmatare och de bästa hundleksakerna kan vara bra sätt att hålla din hund lugn och sysselsatt. En försiktig promenad när din hund mår bättre kan också hjälpa.

Var dock försiktig, vissa hundar som fortfarande har smärtkontroll kan lätt överanstränga sig. Håll promenader korta tills du är säker på att din hund mår bra.

Du bör också ha ett bra utrymme förberett för din hund att återhämta sig. Se helst till att hon inte kan hoppa på några möbler eftersom hon kan slita sömmen när hon hoppar upp och ner.

FAQ

Hur vet jag om min hund har ett bråck efter att ha blivit steriliserad?

Det mest uppenbara tecknet är en knöl nära snittet. Klumpen blir mjuk och kan ändra form. Vissa bråck är inte synliga, så du kan se tecken på smärta eller problem med grundläggande funktioner som att andas, äta och eliminera.

Är det normalt att min hund har en knöl efter att ha blivit steriliserad?

Kirurgiska snitt kan tyckas ha en knöl tack vare inflammation. Dessa blir inte större med tiden eller känns mjuka. Om du märker någon av dessa på snittplatsen, ta hunden till veterinären.

Kan ett hundbråck läka sig själv?

Om din honhund har bråck måste den gå till veterinären. Din veterinär kanske säger att du bara behöver låta den läka, eller så kan din valp behöva medicin eller operation för att läka. Lita alltid på att din veterinär håller din hund frisk.

Hur ska en hunds mage se ut efter att ha blivit steriliserad?

Under de första dagarna kan snittstället vara lite rött eller svullet. När din hund läker bör detta klarna upp fint. Om du inte ser tecken på läkning eller en knöl utvecklas, ta in hunden för en kontroll.

Hem»Hundens hälsa»Bråck hos hundar efter sterilisering (behandling, återhämtning, förebyggande och mer)

Bråck hos hundar efter sterilisering [Återhämtning, förebyggande och mer] (2024)

FAQs

Vad kostar det att operera bråck på hund? ›

Veterinären svarar

En operation brukar kosta ca 2500-5000 beroende på klinik och bråckets storlek. Ett bråck på 2mm låter inte som något som kommer att kräva operation.

Kan ljumskbråck spricka? ›

Ibland kan ljumskbråcket fastna och klämmas åt där det buktar ut från bukväggen. Det går då inte att trycka tillbaka bråcket. Det kan göra att blodflödet till utbuktningen stryps, så att innehållet i bråcksäcken riskerar att dö. Det kallas för inklämt ljumskbråck och är ett allvarligt tillstånd som kräver vård direkt.

Varför får hundar ljumskbråck? ›

Ljumskbråck orsakas av en försvagning i bukväggen vilket gör att bukhinnan ibland buktar utåt och organen innanför bukhålan kan hamna i ”säcken” som har bildats av bukhinnan.

Kan en hund leva med Perinealbråck? ›

Inklämning innebär risk för kallbrand i den inklämda vävnaden och därmed risk för bukhinneinflammation, blodförgiftning och chock. Om hunden klarar den akuta krisen är prognosen dock god. Perinealbråck som inte opereras tidigt kan medföra en ökad risk för nervskada och nedsatt funktion i urinblåsan och/eller ändtarmen.

Kan bråck spricka? ›

Du måste få vård snabbt om bråcket brister

Det är mycket viktigt att snabbt komma till ett sjukhus och bli opererad om bråcket brister. Det är livshotande eftersom du får inre blödningar.

Kan bråck försvinna? ›

Ett bråck kan inte försvinna av sig själv, men innehållet i bråcket kan åka in och ut genom den försvagade öppningen i bukväggen under dagen. Bråckets storlek ökar vanligtvis med tiden. Inklämt bråck: När innehållet i bråcket inte kan tryckas tillbaka. En specialvariant av inklämt bråck är den akuta inklämningen.

Kan man förebygga ljumskbråck? ›

Du kan däremot få råd om hur du ska förebygga att bråcket växer, till exempel att använda bråckbälte/bråckband, att undvika vissa rörelser, att gå ner i vikt om du är överviktig, samt att slu*ta röka. Större bråck, femoralbråck, bråck som orsakar smärta och obehag, samt inklämda bråck brukar opereras.

Kan ljumskbråck läka av sig själv? ›

Både barn och vuxna kan ha ljumskbråck utan att känna av det, men det kan också ge stora besvär. Hos barn är bråcket medfött. Hos vuxna beror det på att vävnaden mellan huden och magens organ är svagare. Ljumskbråck försvinner inte av sig själv, utan behöver opereras.

Kan bråck gå tillbaka? ›

Anamnestiskt beskriver patienten en utbuktning som kan tryckas tillbaka. Ibland förekommer smärtor i bråcket. Kan bråcket inte reponeras måste det betraktas som inklämt och bör då bedömas akut av kirurg.

Vad händer om män inte opererar ljumskbråck? ›

Om man inte opererar bråck i ljumsken finns det en risk att ljumskbråcket kläms där det buktar ut, vilket kan göra att blodflödet stryps. Innehållet i bråcksäcken och tarmen riskerar då att skadas. Detta kallas för inklämt ljumskbråck, vilket kräver vård direkt.

Hur trycka tillbaka ljumskbråck? ›

Om du har ett ljumskbråck som inte orsakar någon smärta kan du testa att själv föra tillbaka ljumskbråcket genom att försiktigt trycka med handen över bråcket underifrån, med riktning mot naveln. Ibland kan det gå lättare om du eller barnet ligger på rygg med böjda ben.

Kan man få ljumskbråck två gånger? ›

Olika typer av bråck. Ljumskbråck är tio gånger vanligare hos män än hos kvinnor. I Sverige opereras var fjärde man för ljumskbråck någon gång under sin livstid.

Hur ofta Bajar en hund? ›

Det bör vara fast men f*cktigt, fritt från alla former av beläggning, som slem, och lätt för hunden att få ur sig (och för dig att plocka upp). Friska hundar bajsar minst en gång om dagen. En del större raser eller hundar som äter mycket kan bajsa upp till tre eller fyra gånger om dagen.

Får hundar gå okopplade? ›

På de flesta håll i länet har dessutom kommunerna lokala ordningsföre skrifter som anger att hundar ska hållas kopplade på allmän plats. I din kommuns lokala ordnings före skrifter kan du läsa om vilka platser din hund får vara okopplad på. Du hittar ordnings föreskriften på din kommuns hemsida.

Hur många år kan en hund leva? ›

De flesta hundraser har en uppskattad livslängd på maximalt tio år, med några som dör tidigare och andra som blir äldre. Hundrasens genetiska uppsättning samt vad hunden används till har stor inverkan på hur gamla de flesta individerna i en och samma hundras blir.

Vad kostar operation navelbråck? ›

Pris
Ingrepp/BehandlingFrån (inkl. moms)
Navelbråck25 000 kr

Hur lång tid tar det att operera bråck? ›

Operationerna tar ungefär 20 minuter till en timme.

Vad kostar det att operera ett navelbråck? ›

Kostnaden för bråckkirurgi varierar och skulle du göra den via en privat klinik skulle det kosta ungefär 28 000 kronor.

Måste man operera bråck? ›

Ett inklämt bråck behöver nästan alltid opereras genast, både hos vuxna och hos barn. Ibland kan en läkare trycka tillbaka ett inklämt bråck hos ett barn. Då behöver barnet inte opereras genast, utan operationen kan planeras och göras vid ett senare tillfälle.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rev. Leonie Wyman

Last Updated:

Views: 5863

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rev. Leonie Wyman

Birthday: 1993-07-01

Address: Suite 763 6272 Lang Bypass, New Xochitlport, VT 72704-3308

Phone: +22014484519944

Job: Banking Officer

Hobby: Sailing, Gaming, Basketball, Calligraphy, Mycology, Astronomy, Juggling

Introduction: My name is Rev. Leonie Wyman, I am a colorful, tasty, splendid, fair, witty, gorgeous, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.