Är morgondiarré normalt? (2024)

Enstaka morgondiarré (vattnig eller lös avföring) är helt normalt och vanligtvis inte något att oroa sig för. Men om diarré inträffar ofta eller konsekvent (vilket kallaskronisk diarré), kan det hända något mer.

Den här artikeln diskuterar kortsiktiga (akuta) och långvariga (kroniska) orsaker till morgondiarré, problem du kan utveckla på grund av diarré och hur du får matsmältningsproblem under kontroll.

Är morgondiarré normalt? (1)

Kortsiktiga orsaker

För det mesta är diarré akut och självbegränsande, vilket innebär att den inte varar länge och kommer att försvinna av sig själv. Det beror på att det ofta uppstår av en orsak som är kortsiktig. Dessa är några av de akuta orsakerna till diarré.

Infektion eller sjukdom

Den vanligaste orsaken till diarré i västländer är från en tarminfektion som ibland kallasmaginfluensa(den kliniska termen för vilken ärviral gastroenterit). Detta orsakas oftast av ett virus som sprider sig snabbt från person till person.

Diarré från ett virus kan uppstå samtidigt med kräkningar, och vissa personer har också feber.Blod i diarrénär inte ett vanligt symptom på denna typ av diarré.

Bakterier kan också orsaka diarré. Detta kan hända efter att ha rest eller ätit mat som innehåller bakterierna. Bakteriell diarré kan bero påmatförgiftningeller en livsmedelsburen sjukdom.

Det finns flera typer av bakterier som kan orsaka diarré, och bakterier kan orsaka andra symtom, inklusive feber, blodig avföring eller inflammation (rodnad och svullnad) i tarmen.

Parasiterär också en orsak till diarré, men dessa infektioner är mycket mindre vanliga i utvecklade länder. Diarré som pågår i mer än sju dagar kan vara en anledning för en läkare att testa för en parasitisk infektion. Tillsammans med diarré kan det förekomma kräkningar, blod i avföringen eller inflammation i tarmen.

För mycket koffein

Koffeinhar en effekt på kroppens system, inklusive matsmältningskanalen. Detta inkluderar att öka magsyran och få musklerna i matsmältningskanalen (så kallade glatta muskler) att slappna av. Det kan också öka risken för inflammation i matsmältningssystemet. Detta kan innebära att avföring blir lösare.

Känslomässig stress

Påfrestningupplevs olika av alla. För vissa människor, att vara under extremstress leder till diarré. Orsaken till stressen kan vara allt från högskoleprov till ett dödsfall i familjen.

Biverkningar av medicinering

Diarré är en vanlig biverkning av mediciner och kosttillskott. Att läsa patientmaterialet eller prata med läkaren som ordinerat läkemedlet kan hjälpa till att förstå om ett läkemedel kan orsaka diarré.

Graviditet

Gravida personer kan uppleva diarré av olika anledningar. Detta kan inkludera en förändring i kosten, matkänslighet eller hormonella förändringar. Ibland är diarré i tredje trimestern ett tecken på att förlossningen är nära.Diarré kan dock fortsätta en tid innan den aktiva förlossningen börjar.

Långsiktiga villkor

Kroniska (långvariga) tillstånd kan också orsaka diarré. I dessa situationer kanske diarré inte går över av sig självt men kan behöva behandling. Detta gäller särskilt om det finns en sjukdom som kan vara progressiv (förvärras).

Irritabel tarmsyndrom

Irritabel tarmsyndrom (IBS)är en vanlig orsak till diarré. IBS med diarré kan diagnostiseras hos personer med buksmärtor minst en dag i veckan och cirka 25 % av tarmrörelserna är diarré under de senaste tre månaderna.

Inflammatorisk tarmsjukdom

Inflammatorisk tarmsjukdom(IBD) inkluderar Crohns sjukdom, ulcerös kolit och obestämd kolit. Dessa kan orsaka diarré, bland andra symtom som blod i avföringen, viktminskning och buksmärtor. En diagnos av IBD ställs vanligtvis genom tester som tittar på matsmältningskanalen för att se om det finns sår.

Matallergi eller intolerans

Människor som äter mat de är allergiska mot kan ha diarré.Mat allergierdiagnostiseras med hudstick eller blodprov men kan också diagnostiseras baserat på symptomen efter att ha ätit den misstänkta maten.

Laktosintolerantkan också orsaka diarré. Vissa människors kroppar tillverkar inte enzymet som kan bryta ner proteinerna i komjölk. Det är ett vanligt tillstånd och behandlas vanligtvis genom att undvika mjölk och mjölkprodukter.

Risker för kronisk diarré

Att ha diarré under en längre tid kan leda till andra hälsoproblem. Vid diarré, betydande mängder vatten ochelektrolyter(natrium, kalium ochkalciumi ditt blod) kan gå förlorad. Det är svårt att ersätta dem genom att dricka tillräckligt med vätska.

Om maten rör sig för snabbt genom matsmältningssystemet kan det också innebära att vitaminer och mineraler inte tas upp ordentligt. Detta kan leda till vitaminbrist.

Ihållande diarré kan också vara grov på huden runt anus (kalladperianal hud). Sur avföring och avtorkning kan bryta ner huden, orsaka smärta eller till och med trasig hud och blödningar.

Konstant diarré kan också leda tillhemorrojder.Hemorrojderär förstorade vener i anus. De kan vara smärtsamma och orsaka klåda och blödning. Att anstränga sig och spendera för mycket tid på toaletten kan leda till utveckling av hemorrojder.

Behandling och förebyggande

Det kanske inte går att undvika diarré hela tiden. Men flera saker kan göras för att förhindra det.

Handtvättär ett sätt att förhindra smittsamma typer av diarré. Att tvätta i 20 sekunder med tvål och vatten eller använda ett handsprit med 60 % alkohol rekommenderas av Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

När du reser är det viktigt att undvika mat som kan innehålla bakterier. Att dricka vatten på flaska, äta bara tillagad mat och undvika is eller dåligt tillagad mat är några av rekommendationerna.

För diarré orsakad av födoämnesallergier eller laktosintolerans är att undvika de livsmedel som orsakar symtom den enda förebyggande metoden.

Läkemedel mot diarrékan användas för vissa typer av diarré. Dessa kanske inte rekommenderas vid infektion eller kronisk diarré. Att prata med en läkare innan du tar antidiarréläkemedel är en bra idé om du är osäker.

För diarré från IBS, akombination av behandlingarkan användas. Detta kan inkludera förändringar i kosten, äta mer fiber, psykologiska terapier, kosttillskott och mediciner.

IBD orsakar inflammation i matsmältningskanalen. Att stoppa den inflammationen är en del av behandlingen av diarré. Någrabehandlingarkan inkludera kostförändringar, psykologiska terapier, mediciner och kosttillskott.

Sammanfattning

Diarré är vanligt, och det går oftast över av sig själv. Om diarréen fortsätter i flera dagar eller orsakar komplikationer (som uttorkning), är det viktigt att uppsöka läkare för att få behandling. Kronisk diarré kommer att behöva diagnostiseras och behandlas annorlunda än akut diarré.

Ett ord från Verywell

Att ha diarré kan vara eländigt, särskilt när det är från en infektion som också orsakar andra symtom som illamående eller kräkningar. Det kan vara svårt att veta när man ska träffa en läkare om diarré. Om någon du är runt har varit sjuk med diarré och haft maginfluensa, kan orsaken vara klar. Men det är bäst att låta en läkare diagnostisera diarré som pågår i mer än tre dagar och orsakar uttorkning eller andra komplikationer.

Vanliga frågor

  • Vad orsakar diarré utan andra symtom?

    Några av de vanligaste orsakerna till diarré utan andra symtom kan vara en medicins negativa effekt, för mycket koffein eller en mat som inte håller med dig. Dessa typer försvinner vanligtvis av sig själva utan någon behandling.

  • Är det normalt att diarré väcker dig?

    Avföringskonsistensen kan variera. Dock,vattnig avföring som avbryter sömnenär utanför det normala. Att föra en mat- och symptomdagbok och göra vissa förändringar i kost och stressnivåer kan vara ett ställe att börja med att stoppa morgondiarrén.

    Om ingenting verkar hjälpa, prata med en läkare, sjuksköterska, dietist eller någon kombination av dessa för att komma igång med att ta reda på orsaken till diarré.

  • Varför får jag ont i magen varje morgon?

    Ont i magen varje morgonkan vara så enkelt som att ha en tom mage men kan också vara ett tecken på ett större problem. Matsmältningssystemet påverkas också av hjärnan viakoppling mellan hjärna och tarm.

    Smärta på morgonen kan vara ett tecken på att något i din morgonrutin behöver ändras. Att föra symptom och matlogg kan hjälpa, men om de inte gör det är det dags att träffa en vårdpersonal.

  • Kan diarré vara ett symptom på ångest?

    Ångest eller känslomässig stresskan leda till diarré för vissa människor. I vissa fall kan detta förväntas – en stressig händelse kan inte alltid undvikas. Det är värt att ta itu med stressnivåer på det sätt som är vettigt för dig.

    Men om diarrén påverkar ditt liv, till exempel genom att inte kunna umgås eller utföra ditt arbete, är det dags att se om att arbeta med en vårdpersonal eller en mentalvårdspersonal kan hjälpa till med ångestnivåerna.

Är morgondiarré normalt? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kimberely Baumbach CPA

Last Updated:

Views: 6161

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kimberely Baumbach CPA

Birthday: 1996-01-14

Address: 8381 Boyce Course, Imeldachester, ND 74681

Phone: +3571286597580

Job: Product Banking Analyst

Hobby: Cosplaying, Inline skating, Amateur radio, Baton twirling, Mountaineering, Flying, Archery

Introduction: My name is Kimberely Baumbach CPA, I am a gorgeous, bright, charming, encouraging, zealous, lively, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.