Vad kan jag göra om den ena bicepsen är större än den andra? 3 avgörande tips - magtrimmers (2024)

Biceps är en av de mest synliga och identifierbara musklerna i människokroppen, och av goda skäl. Det är en stor muskel som hjälper dig att lyfta saker, ger din arm definition och form och gör det lättare att trycka mot föremål.

Men vad händer om den ena bicepsen är större än den andra? Vad betyder det här? Och borde du vara orolig för det?

Tecken och symtom på bråck |...

Tecken och symtom på bråck | Hembehandlingar av bråck

Definitionen av en biceps är ganska enkel. Ändå är denna kroppsdel ​​den mest framträdande muskeln i överarmen och ger stöd när du lyfter eller sänker underarmen. Sanningen är att varje sida av din kropp aldrig kommer att vara lika stor.

Till exempel kan din högra biceps vara starkare än den vänstra. Det ser man ofta när folk lyfter, bär tunga laster eller öppnar dörren. När en biceps är starkare än den andra blir det en betydande skillnad i storlek.

Enligt Scientific American, 70 till 95 procent av världens befolkning är högerhänt. Ja, det betyder att bara 10 till 30 procent är vänsterhänta. De flesta människor har en "dominant" arm som de använder i dagliga aktiviteter.

För vissa människor kan deras dominerande arm vara så mycket som 1 tum större eller mer. Detta är ofarligt om det inte orsakar muskelansträngning eller begränsar rörelseomfånget under övningar. Det betyder dock inte att du inte ska lösa problemet.

I den här artikeln förklarar vi varför du har en bicep större än den andra men, ännu viktigare, hur du fixar det.

Kan en biceps vara större än den andra?

Vad kan jag göra om den ena bicepsen är större än den andra? 3 avgörande tips - magtrimmers (1)

Detta är en vanlig fråga, ochsvaret är ja – en biceps kan vara större än den andra. Detta kan hända på grund av ett antal faktorer, såsom muskelobalans eller svagare arm.

Vi har alla en dominerande hand som föredrar att göra nästan allt när vi gör specifika uppgifter, till exempel:

  • Borstar dina tänder
  • Skrift
  • SMS:a
  • Äta måltider
  • Fångst
  • Bär shoppingkassar

Listan är oändlig. Om du tänker på dina dagliga aktiviteter kommer du att märka att du har en preferens. Användningen av upprepning över tid leder till en något mer utvecklad arm.

Biceps kan vara lite olika i storlek, och det är här en obalans kan vara resultatet av att träna en del av kroppen än den andra.

Vad får en biceps att bli lite större?

Vad kan jag göra om den ena bicepsen är större än den andra? 3 avgörande tips - magtrimmers (2)

Den främsta orsaken till att en arm är större än den andra är inte nödvändigtvis för att du använder en arm oftare för dagliga uppgifter.Att kamma håret med bara högerhanden kommer inte plötsligt att göra bicepsen på armen större. Det finns några andra faktorer som spelar in.

1. Muskeldominans

En av de vanligaste anledningarna till att en biceps är större än den andra är muskeldominans. Muskeldominansbetyder att du med största sannolikhet har en dominant hand/arm. De flesta människor gör det, såvida du inte är i den sällsynta minoriteten av ambidextrösa individer. Till exempel, när du lyfter utrustning, kommer en arm att göra det mesta av lyftet.

Detta är inte ens något du kontrollerar eftersom det nästan är en ofrivillig åtgärd som beror på muskelminnet. Att ha en alltför dominant hand kan vara en av huvudorsakerna till att en biceps är större.

2. Muskelfiber proportioner

En annan anledning till att den ena bicepsen är större än den andra kan bero på muskelfiberproportioner.Dinmuskelfiber proportionerkan skilja sig något mellan dina två armar. Det betyder att den högre andelen fibrer i en arm med tiden kan resultera i mer muskeltillväxt då dessa muskelfibrer är mer känsliga för tillväxt.

Detta inträffar när en muskel har en högre andel långsamma muskelfibrer och den andra har en högre andel snabba muskelfibrer. De snabba muskelfibrerna är större och starkare än de långsamma muskelfibrerna, vilket resulterar i att den ena bicepsen är större än den andra.

Vissa människor kanske är bättre med sina dominerande händer. Dessa muskelrörelser kommer att resultera i större biceps. Armen som får mer stimulans växer sig större. Marginalerna för detta är små, men det kan ändå vara en faktor.

3. Genetik

Genetik kan också spela en roll för att den ena bicepsen är större än den andra.Detta inträffar när en muskel är genetiskt predisponerad för att vara större än den andra.

Människokroppen är inte symmetrisk. Medan de flesta kroppsbyggare strävar efter att utveckla en verkligt symmetrisk kroppsbyggnad, är det bara toppidrottare som når denna position på grund av genetik.

Ta till exempel; dina magmuskler kan vara asymmetriska. Den högra sidan av dina magmuskler är placerad högre upp än den vänstra, och detta kommer inte att förändras genom tyngdlyftning eftersom det är en genetisk faktor. Muskelmagar och formen på en muskel kan också diktera dess storlek.

Din muskelobalans kan därför vara genetisk, och träning kan hjälpa till att minska obalansen. Detta är inte något du alltid kan uppnå, eftersom du inte kan forma en muskel.

Men här är hur du kan fixa det baserat på form.

Vad kan jag göra om en biceps är större än den andra?

Vad kan jag göra om den ena bicepsen är större än den andra? 3 avgörande tips - magtrimmers (3)

Att fixa en muskelobalans är inte nödvändigtvis lätt. Det är dock mycket möjligt om du följer dessa grundläggande steg som anges nedan.

1. Använd ensidiga övningar

Det bästa för att minska och fixa en muskelobalans i armarna är genomensidiga träningspass. Detta innebär att varje arm kommer att fungera oberoende av den andra. Ta skivstångsbänkpressen till exempel.

Med en fast stång kan det vara lätt för en dominant arm att ta över och i huvudsak lyfta mer av vikten. Om du däremot använder en skivstång med hantlar, kommer båda armarna nu att vara lika ansvariga för att lyfta exakt lika mycket vikt.

Den mest dominanta armen kan inte längre hjälpa den icke-dominanta armen. Därför kommer alla reps och set att skapa lika stimulans mellan båda armarna. Detta kan göras genom flera träningspass för axlar och armar.

Vi varnar bara för att det i vissa träningspass är helt okej att användaLeadnovo Hantel- och skivstångssetför att balansera träningsstimuleringen och minska muskelobalanser.

Ensidigt träningspass är det mest fördelaktiga sättet att minska muskelobalansen; detta borde vara det första du börjar implementera.

2. Konsekventa Workout Reps

Förutom ensidiga övningar är det viktigt att göra konsekventa reps och set när du tränar dina biceps. Detta kommer att bidra till att öka storleken på båda armarna.

Konsekventa träningsrepetitioner är vanligtvis mer av en förebyggande åtgärd. Det är dock något vanligt med yngre lyftare som inte nödvändigtvis följer ett fast repschema, och det är en obalans när det gäller reps.

Låt oss säga att du gör hantelcurls och ditt repmål är 10 reps med varje arm. Din dominerande arm kommer sannolikt att nå detta mål bekvämt, beroende på ditt viktval.

Lyftare kommer att trycka varje arm på ett set även om poängen för båda armarna kan vara olika. Om du bara kan slå 7 reps med din vänstra arm men lyckas göra 12 med din högra, är chansen stor att din högra arm bara blir större.

Se till att du använder samma antal reps för varje arm. Med tiden kommer detta att tillåta den mindre armen att komma ikapp i styrka och storlek till den större.

3. Ökad träningsfrekvens

Ett tredje sätt att fixa att en biceps är större än den andra är genom ökad träningsfrekvens.

Om du följer de två första stegen som nämns ovan, bör denna tredje punkt endast betraktas som en sista utväg i exempel på extrema muskelobalanser. Att öka träningsfrekvensen innebär att man arbetar med den icke-dominanta armen med en högre frekvens än den dominanta armen.

Vi föreslårAtivafit motståndscykelför vapen.

Detta är metoden många försöker fixa en muskelobalans. Du bör öka träningsfrekvensen för din icke-dominanta arm. Detta kan vara så enkelt som att lägga till 5 extra set till varje träningspass.

Anledningen till att detta är ett bättre tillvägagångssätt är att stimuleringen kommer att aktivera muskelproteinsyntes (MPS). Detta är ett muskelbyggande tillstånd som orsakas av både styrketräning och proteinkonsumtion som kan pågå allt från 24-72 timmar, beroende på hur intensiva dina träningspass är.

Genom att aktivera en biceps med lite extra kan du aktivera mer muskeltillväxt utan att påverka ditt centrala nervsystem genom ytterligare träningspass.

Vilka träningspass kan jag göra för att göra båda biceps symmetriska?

Vad kan jag göra om den ena bicepsen är större än den andra? 3 avgörande tips - magtrimmers (4)

Det finns många sätt du kan träna dina biceps på. Vissa människor gillar att fokusera på en sida i taget, medan andra föredrar att träna båda sidor samtidigt. Oavsett vad du föredrar finns det vissa övningar som kan hjälpa dig att uppnå symmetri i dina biceps.

1. Alternativa lockar

Hur man utför alternativa lockar

  • Håll höger hantel i båda händerna.
  • Lyft armbågen på din svagare arm upp till bröstet.
  • Sänk ner hanteln.
  • Upprepa samma pass på den andra armen.

Här är en detaljeradYouTube-videoom hur man gör alternativa lockar.

2. Hammer Curls

Detta träningspass liknar traditionella lockar.

  • Håll båda handflatorna vända mot varandra.
  • Lyft hanteln mot bröstet och känn spänningen.
  • Håll båda armbågarna fästa mot kroppen
  • Använd dina armar för att flytta hanteln.

För mer, kolla indenna Youtube-video.

3. Hantel axelpress

  • Placera en bänk i 90 graders vinkel.
  • Lägg dig med ryggen mot bänken samtidigt som du bär två hantlar över axlarna.
  • Sträck ut båda armarna för att trycka hanteln ovanför ditt huvud.
  • Behåll farten och återgå till startpositionen.
  • Du kan också göra detta träningspass en arm i taget med pauser mellan reps.

Video:Hur man gör en hantel axelpress.

Några övningar du kan göra hemma utan utrustning för att göra båda armarna ännu starkare är:

  • Armhävningar
  • Triceps dips
  • Vägg sitter
  • Bicepcurl med burkar med mat eller vikter

Om du är ute efter att specifikt rikta in dig på den svagare armen, finns det övningar som kan hjälpa. Till exempel, om din vänstra arm är svagare än din högra, kan du göra fler repetitioner med din vänstra arm under träningspass.

Vikten av att göra övningar som riktar sig till alla delar av bicepsmuskelgruppen är nyckeln för att få en jämn muskelutveckling. Bicepsmuskelgruppen består av brachialismuskeln, som finns under bicepsen, och biceps brachii, som ligger ovanpå underarmen. Dessa två muskler utgör vad vi kallar biceps.

För varje armled (armbågsled och axelled) finns en svagare och starkare muskel. Om en biceps är större än den andra är den svagare muskeln troligen biceps brachii, och den starkare muskeln är brachialis.

Vanliga frågor

Är det illa om en arm är större än den andra?

Om den bara är lite större så är det ingen dålig sak. Det kommer nästan alltid att finnas obalanser i din kropp. Ta till exempel många människor som har en arm längre än den andra. Man vill dock inte se för stor skillnad i armstorlek, då detta kan påverka hållningen och andra muskelgrupper. Det är därför vi föreslår att du använderDEDAYL hydraulisk kraftvridare.

Löser muskelobalanser sig själva?

Nej. Muskelobalanser uppstår vanligtvis genom våra vardagliga rörelser och hållning. Om de lämnas utan uppsikt är det mer sannolikt att de blir värre än att de fixar sig själva.

Varför är min högra sida större än min vänstra sida?

Det finns flera anledningar till varför en arm kan vara större än den andra. Som nämnts ovan kan muskeldominans, muskelfiberproportioner och genetik alla spela en roll.

Är det normalt att ha ojämn armstorlek?

Även om det inte anses normalt att ha en arm som är betydligt större än den andra, är det inte nödvändigtvis en orsak till larm. Flera saker kan göra att en arm blir större än den andra, som muskelobalans, genetisk disposition eller skada. Men om du är orolig över storleksskillnaden kan du prata med en läkare.

slu*tlig dom

Professionella kroppsbyggare som försöker vara extremt symmetriska har också skillnader i vänster och höger sida av armarna. Många idrottare som tennisspelare, badmintonspelare och cyklister har starka kroppsdelar eftersom de antingen är vänsterhänta eller högerhänta.

Oavsett hur mycket de tränar för att hålla dem i balans kommer skillnaden alltid att visa sig.

Så att ha en större biceps är okej.

Man bör dock alltid lägga till några ensidiga isoleringspass till den svaga bicepsen om de känner att det är för stor skillnad mellan bicepsen.

Träning bör inte bara vara utmanande kärnövningar och konditionsträning. Du kan träna dina magmuskler med dettamodernab hjulsatsnär man försöker vara symmetrisk.

Det finns några sätt du kan träna dina biceps för att öka symmetri. En av de mest effektiva är att utföra alternerande lockar. Den alternerande curlen, eller alternerande laterala höjningen, är ett bra sätt att träna båda biceps samtidigt. Utför helt enkelt en uppsättning av varje övning med båda armarna och växla tillbaka mellan de två seten under de följande veckorna. Detta kommer att bidra till att öka muskelbalansen och symmetrisk utveckling.

Ett annat sätt att träna din högra och vänstra biceps är att använda ett motståndsband för att skapa en långsam, konstant spänning som tvingar dina muskler att arbeta lika hårt. Detta kommer att hjälpa till att förhindra en arm från att ha en fördel framför den andra.

slu*tligen kan du använda tyngre vikter på ena armen när du gör lockar eller tricepsförlängningar, vilket hjälper till att hålla de två musklerna i linje när du bygger styrka och storlek.

Relaterad

Taggar: ArmträningBiceps

Vad kan jag göra om den ena bicepsen är större än den andra? 3 avgörande tips - magtrimmers (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Allyn Kozey

Last Updated:

Views: 6271

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Allyn Kozey

Birthday: 1993-12-21

Address: Suite 454 40343 Larson Union, Port Melia, TX 16164

Phone: +2456904400762

Job: Investor Administrator

Hobby: Sketching, Puzzles, Pet, Mountaineering, Skydiving, Dowsing, Sports

Introduction: My name is Allyn Kozey, I am a outstanding, colorful, adventurous, encouraging, zealous, tender, helpful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.