Njursjukdom hos hundar: orsaker, symtom, behandlingar och mer (2024)

Njursjukdom hos hundar, låter läskigt eller hur? Har din hund fått diagnosen njursjukdom?

Njursjukdom hos hundar är en allmän term som talar om olika sjukdomar och metabola problem som kan störa den normala funktionen hos dina hundars njurar.

Så om du har en hund med någon form av "njurproblem" så är den här artikeln bara för dig! Här kommer vi att täcka allt du behöver veta om njursjukdom hos hundar.

Canine njursjukdom förklaras

Både hundar och katter kan löpa risk för kronisk njursvikt. I synnerhet uppskattas det att 15 % av hundar över 0 år kan uppleva njurskador. Men om du har enkatt, visade studier att 30 % av katter över 15 år löper risk att utveckla kronisk njursjukdom.

Njursjukdom hos hundar låter ganska komplicerat,höger?Det är definitivt ett relativt svårt ämne att förstå, särskilt om du inte har en medicinsk bakgrund.

Här är en liten anatomi och fysiologi lektion 101! Njurar har fyra huvudfunktioner i vårhundkropp, detta inkluderar:

  • Njuren fungerar som ett filtreringssystem
  • Återabsorption av ämnen och hjälpsamma molekyler tillbaka in i blodet
  • Utsöndring av restprodukter
  • Njuren fungerar som ett avfallshanteringssystem. Det vill säga att njuren utsöndrar slaggprodukter ur kroppen.

Om vi ​​nu skulle zooma in på en hunds njurar skulle vi se denna struktur som kallas nefroner.

Nefroner är en enda enhet som består av saker som Bowmans kapsel, glomerulus och njurtubuli.

För att göra det enkelt, på en mikroskopisk nivå består njuren av miljontals små små nefroner, dessa nefroner är det som filtrerar in och ut ämnen vilket gör att gifter börjar byggas upp i blodet.

Kronisk njursvikt: Vad betyder det för ditt husdjur?

Njursvikt är en sjukdom som uppstår när njurens nefroner inte längre kan filtrera gifter och ämnen från blodet.

Njursvikt kan vara en del av den normala åldrandeprocessen, detta innebär att kronisk njursvikt är mer sannolikt att uppstå hos våra geriatriska hundar.

Tyvärr kommer hundar med njursvikt långsamt att förlora den totala funktionen av sin njure. Gradvis kommer din hund att bli värre när stadierna av njursvikt fortskrider. Kom ihåg att göra din hunds blodkemi regelbundet för att se i vilket stadium din hunds njursvikt befinner sig.

Det finns fyra stadier av njursjukdom hos hundar och så här kommer det att se ut på din hunds blodprov:

Steg 1Kreatininkoncentrationsnivåerna är ofta mindre än 1,4 mg/dL

Steg 2Kreatininkoncentrationen kommer att vara mellan 1,4-2,0 mg/dL. Vid denna tidpunkt kanske inte kliniska tecken märks ännu! men du kanske märker att din hund dricker eller kissar mer.

Steg 3Kreatininkoncentrationer kan hoppa var som helst från 2,1 till 5,0. Kliniska tecken associerade med njursjukdom blir allvarligare och vanligare.

Steg 4Kreatininkoncentrationer som överstiger 5,0 mg/dL. Kan indikera att bara 10% av nefronerna nu fungerar. Detta kallas ofta för en njursjukdom i slu*tstadiet.

Hämtat från smådjurets internmedicin veterinärlärobok.

6 möjliga orsaker till njursjukdom hos hundar

Det kan finnas många orsaker till njursjukdom hos hundar. Nedan listas bara några av de vanligaste orsakerna till njursjukdom hos hundar.

  • Cushings sjukdom är en sjukdom som påverkar binjuren hos en hund. När enhund har Cushings sjukdomde kommer att börja producera en överdriven mängd glukokortikoider.Resultatet?Ökat blodflöde genom njurartärerna och därmed skada på nefronerna (närmare bestämt glomerulus hos nefroner).
  • är en sjukdom som uppstår som ett resultat av dåligt aktiva binjurar. Addisons sjukdom påverkar ofta balansen mellan andra viktiga lösta ämnen för njurarna som kalium, vatten och natrium. Således kan njurfunktionen äventyras om Addisons lämnas obehandlad.
  • Ålder och genetik verkar vara de vanligaste orsakerna till kronisk njursvikt. Ibland kan en hunds njure under åren utsättas för stress såsom ökade mängder toxin, protein etc. Så till slu*t slits njurarna ut och förlorar sin funktion.
  • Njurhypertoni kan också orsaka kronisk njursvikt hos hundar och katter. Renal hypertoni betyder helt enkelt att njurartärerna är under högt blodtryck. Högt blodtryck eller okontrollerat blodtryck kan leda till njursjukdom.
  • Njursten kan vara en orsak till akut njursvikt. Det finns många orsaker till njursten hos hundar, detta kan inkludera ökade nivåer av kalcium, urin med högt pH och infektioner.
  • Pyelonefrit är helt enkelt en övre urinvägsinfektion som kan orsakas av bakteriella infektioner.
  • Hundar som får i sig giftiga ämnen och mat kan löpa risk för akut njursvikt. Till exempel är etylenglykol (frostskyddsmedel), mediciner, vindruvor, etc alla giftiga för hundar och kan skada din hunds njurar.

Varför är det viktigt att känna till tecknen på njursjukdom hos hundar?

Njursjukdom hos hund kan vara en farlig sjukdom som kan ta livet av ditt husdjur.

När du märker att din hund visar milda tecken som ökad törst och ökad urinering, då är det viktigt att ta dem till veterinären så att du kan få ett blodprov och en urinanalys.

Njursvikt hos hundar är en progressiv sjukdom; en hund kan vara asymtomatisk under steg 1 eller steg 2 av njursvikt. Så de flesta husdjursföräldrar får ofta inte njursvikt förrän deras älskade hund har nått steg 3 eller stadium 4.

När din hund har nått sin höga ålder är det viktigt att överväga att göra regelbundna blodprover för att fånga tidig njursjukdom.

Vad händer när njurproblem lämnas obehandlade?

Tyvärr, om du lämnar dina hundars njurproblem obehandlade kan detta vara mycket farligt.

Det är inte bara oetiskt, utan det kan vara ganska besvärande för din hund.

Hundar som lämnas obehandlade för njurproblem kommer inte att leva längre än några veckor till kanske några månader. Som ett resultat kommer de att behöva avlivas.

Lista över symtom på njursjukdom hos hundar:

Nu kan symtomen på njursjukdom hos hundar vara ganska lätt identifierbara. Några vanliga kliniska tecken på njursjukdom inkluderar:

  • Polydypsi: Överdriven törst
  • Polyuri: Överdriven urinering
  • Azotemi
  • Halitos: Dålig andedräkt
  • Letargi
  • Viktminskning
  • Blodprov kan visa anemi, onormala kalcium- och fosforobalanser
  • Konsekvent kräkningar och illamående
  • Munsår kan vara det vanligaste tecknet under de senare stadierna av njursvikt, på grund av njurens oförmåga att filtrera bort giftiga ämnen från blodet.

Njursjukdom hos hundar: Behandlingsalternativ

Nu kan behandlingen för njursjukdom hos hundar vara kortvarig om din hund har akut njursvikt eller det kan vara ett långsiktigt åtagande om din hund har en kronisk njursvikt.

Vad kan man förvänta sig av veterinärerna!Njursvikt leder till polydipsi och polyuri, detta betyder att hundar är mer benägna att dricka mer eftersom de är uttorkade. För att bekämpa uttorkning och höga nivåer av kväve i blodet, dinveterinärkommer att administrera intravenösa vätskor för att åtgärda dessa problem.

I allmänhet kommer din veterinär att sträva efter att korrigera och återställa eventuella elektrolyt- och syra-basobalanser. Dessutom kan hundar med njursjukdom också utveckla metabola problem och komplikationer såsom njursten, hyperkalcemi, infektioner etc. Din veterinär kan därför administrera en mängd mediciner som kommer att få din hunds ämnesomsättning tillbaka till så normal som möjligt.

Hemma och pågående vård!Din hund kommer att behöva förbli på en strikt diet samt en intensiv regim. En hund med kronisk njursvikt kan pågå subkutan vätskebehandling som kommer att behöva administreras varje dag av ägaren.

Din hund kommer att behöva ha tillgång till färskt vatten hela tiden. Din veterinär kommer att föreslå att du minskar nivån av natrium i din hunds diet, lägger till fosforbindemedel för att begränsa fosforupptaget, detta kan inkludera kalciumkarbonat eller kalciumacetat.

Njursjukdom hos hundar: Hemlagad diet för din valp

Vi rekommenderar aldrig att skapa en hemmagjord diet för hundar med svåra metabola störningar såsom kronisk njursvikt.

Detta beror på att det inte bara är tidskrävande att skapa en hemmagjord kost, utan det är också en knepig verksamhet som måste övervakas noggrant.

Ändå kan en hemlagad diet bestående av färskfoder vara ganska fördelaktig för din hund med njursvikt. Här är vad du först bör tänka på!

Viktiga punkter att komma ihåg om dieter för njursjukdom hos hundar

  1. Kalcium i överskott kan orsaka ytterligare skador på njurarna
  2. Fosfor: Eftersom njuren är skadad kommer den inte längre att kunna filtrera bort fosfor och gifter från blodet.
  3. Protein behöver inte nödvändigtvis begränsas. Proteinrestriktion är beroende av vilken typ av njursvikt din hund kan ha. Till exempel kommer hundar med proteinförlorande nefropati (en typ av njursjukdom hos hundar) att kräva minskade nivåer av protein i maten.
  4. EPA och DHA är antioxidanter som kan minska skador på njurarna.

DIY Hemlagat recept för hundar med njursjukdom

Här är ett snabbt recept på din hund med njursjukdom.

Kom ihåg, välj kvalitetsingredienser och försök mata din hund med torrfoder som är avsedd för njurproblem hos hundar. Till exempel har Royal Canin och Hills Science Diet en fantastisk formel för hundar med njursjukdom.

Gröna mager och grönsaker!

  • Kokt grön mage
  • Nötlever
  • En näve blåbär
  • En handfull färska grönsaker efter eget val
  • Sötpotatis
  • Ett komplex av vitamin B-tillskott
  • Några matskedar gurkmeja
  • Minskade nivåer av salt och natrium för att kontrollera högt blodtryck eller eventuella blodtrycksavvikelser.
  • Fiskolja för DHA och EPA
  • Fosforbindemedel (ordinerat av veterinär)
  • Lösliga fibrer som kokt pumpa

Kom ihåg att det kan vara svårt att laga mat till ditt husdjur varje dag.

Om din hund har njursjukdom så rekommenderas det starkt att du håller dig till den receptbelagda dieten hos veterinärerna.

Men färska, hemlagade måltider är alltid fördelaktiga för din hunds hälsa. Så som ett alternativ kan du överväga att mata din hund med både receptbelagda dieter med njursvikt och hemlagad mat.

Hur hanterar man kronisk njursjukdom hos hundar?

Nu kan njursvikt hos hundar så småningom ta livet av en hund.

När en hund lever med njursvikt är det slu*tliga målet att bromsa utvecklingen av sjukdomen genom diet, lindra de svåra kliniska tecknen och korrigera eventuella metabola abnormiteter.

När det gäller att hantera din hunds kroniska njursvikt måste du som husdjursägare kontrollera ditt husdjurs diet genom att välja rätthundmat.

Dessutom måste du administrera subkutan vätska några gånger om dagen, varje dag för att lindra din hunds symtom. Dessutom kan din veterinär ordinera en rad läkemedel som antiinflammatoriska medel, antiemetika och mer för att lindra symptomen på kronisk njursvikt hos din hund.

Njursjukdom hos hundar är allvarlig så läs upp och prata med din veterinär

När det kommer till njursjukdom kan det finnas olika orsaker. Hundar som diagnostiserats med kronisk njursvikt kommer att kräva intensivvård och terapi. Och tyvärr är kronisk njursvikt en obotlig sjukdom. Tyvärr kan en gång diagnostiserade hundar bara ha några månader till ett år.

Men i allmänhet kan akut njursjukdom, om den behandlas snabbt, botas. Prata med din veterinär om du är orolig för njursvikt hos hund.

Har du en fråga om njursvikt hos hundar? Eller njursjukdom hos katter? Fråga oss i kommentarerna nedan!

relaterade inlägg

Ett fall av hund UTI: Hur man känner igen problemet och vad man ska göra åt det

FörbiAnant Shastri,Uppdaterad 26 juni 2023

Anant Shastri, författare

Anant Shastri är en publicerad författare baserad i Indien. Som författare i mer än ett decennium har han lyckats ge ut sin egen poesibok med titeln Darkness in the Fool, en diktsamling som fokuserar på att lära sig hitta glädje även mitt i ensamheten.

Luta dig om vårRedaktionell riktlinje

FörbiAnant Shastri2 år sedan

FörbiKatelyn Son,Uppdaterad 26 juni 2023

Katelyn Son, författare

Katelyn Son är en holistisk djurhälsoexpert och Content Manager för Veterinarians.org, en förlagsorganisation som lever efter den vägledande principen "husdjur är familjer.

Luta dig om vårRedaktionell riktlinje

FörbiKatelyn Son12 månader sedan

Njursjukdom hos hundar: orsaker, symtom, behandlingar och mer (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Frankie Dare

Last Updated:

Views: 5771

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Frankie Dare

Birthday: 2000-01-27

Address: Suite 313 45115 Caridad Freeway, Port Barabaraville, MS 66713

Phone: +3769542039359

Job: Sales Manager

Hobby: Baton twirling, Stand-up comedy, Leather crafting, Rugby, tabletop games, Jigsaw puzzles, Air sports

Introduction: My name is Frankie Dare, I am a funny, beautiful, proud, fair, pleasant, cheerful, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.