Lääkärit selittävät, miksi sinun ei pitäisi koskaan sivuuttaa kivuliaita, turvonneita ikeniä (2024)

Suun terveyttä ympäröivällä keskustelulla on taipumus kiertääPidä helmiäisvalkojamme, hyvin, valkoisiaja vapaa ontelosta.Meillä ei kiinnitetä paljon huomiotaikenet- Itse asiassa monet meistä muistavat, että he ovat jopa siellä, kun he vaativat huomioamme verenvuodon tai turvotuksen muodossa.

Joten mikä aiheuttaa turvonneet ikenet tarkalleen?Yleensä huono suuhygienia: ”Plakki on pehmeä, tahmea aine, joka muodostuu jatkuvasti suussa päivän läpi ja sisältää miljoonia bakteereja", sanoo New Yorkissa sijaitseva kosmeettinen hammaslääkäriCatrise Austin, DDS."Kun plakkia ei poisteta päivittäin harjaamalla ja hammaslankaa, se vapauttaa toksiineja, jotka tarttuvat ikeniin ja aiheuttavat turvotusta."

Voit aloittaa asioiden kääntämisen harjaamalla hampaiden puhdistustaitoja (pun täysin tarkoitettu), johon liittyyharjausja hammaslankaa kahdesti päivässä estämään plakki leiriytymästä ikenien alapuolelle.

Philips Sonicare ProtectionIVeclean 4100 Electric Ladattava hammasharja

Doctors Explain Why You Should Never Ignore Your Painful, Swollen Gums (1)

Philips Sonicare ProtectionIVeclean 4100 Electric Ladattava hammasharja

Nyt 33% alennusta

Mikä tahansa plakki, jota ei poisteta hampaiden välillä, lopulta kovettuu, ja siitä tulee tartari - jota valitettavasti ei voida käsitellä pelkästään hammasharjalla, tohtori Austin sanoo.Sinun on tehtävä matka hammaslääkäriisi ammattimaiseen siivoukseen, joka suosittelee ajoittaa noin kuuden kuukauden välein.

Mutta jopa kaiken tämän siivoustoimenpiteen myötä ikenet saattavat joka tapauksessa turvota, ja se voi olla merkki taustalla olevasta aiheesta."Kumien turvotus ei ole koskaan normaali asia, ja hammaslääkärin tai lääkärin tulisi nähdä sen, joka voi diagnosoida ja auttaa asianmukaisella hoitokurssilla", sanooVäliaikainen L.Sakurai, DS, yleinen ja kosmeettinen hammaslääkäri Providence Saint Johnin terveyskeskuksessa Santa Monicassa, Kaliforniassa.

Jos tyynykumit eivät ole palanneet normaaliksi sisälläkaksi viikkoa, Asiantuntijat suosittelevat tarkistamista hammaslääkärisi kanssa.Utelias siitä, mikä ongelma voi olla?Tässä on 10 mahdollista syytä, jotka ikenet ovat turvonneet, asiantuntijoiden mukaan.

1. Ientulehdus voi olla syyllinen.

Yleisin turvonneiden ikenien laukaisu on ientulehdus, lievä muotoiensairaus."Ajan myötä bakteerit ja ruokahiukkaset muodostavat plakkin kalvon hampaiden päälle", sanoo New Yorkissa sijaitseva endodontistiAdam S. Harwood, DMD."Vasen käsittelemättä, plakki tulee hammaskivi, joka voi olla läpäisemätön kotona harjauspyrkimyksiäsi."

Koska se ei aluksi ole tuskallista, useimmat ihmiset eivät ymmärrä, että plakki on perustamassa kauppaa, kunnes on liian myöhäistä.Jos ientulehdus jätetään käsittelemättä, se voi morfoidaparodontiitti(Edistynyt ikenitauti) ja johtaa hampaiden menetykseen.

"Siksi on tärkeää, että aina kun koet turvonneet tai verenvuotokumit, sinulla on hammaslääkäri tarkista se ja pääset taustalla olevaan syyn", tohtori Harwood sanoo.Vakavuudesta riippuen hammaslääkäri voi näyttää sinulle parhaan tavan harjata ja määrätä pieniannoksisia suun kautta otettavia antibiootteja tai lääkitystä suuvettä.

Doctors Explain Why You Should Never Ignore Your Painful, Swollen Gums (2)

2. Sinulla on jotain juuttunut hampaisiin (kuten todella jumissa).

Jos vain yksi hammas tai suun alue on turvonnut, tämä voi olla merkki siitä, että ruokahiukkas (esimerkiksi ärsyttävä popcorn -ydin) on loukkuun kumiviivan alapuolella.Tämä saa kehon yrittämään torjua toivomattoman ruoan bakteereja, mikä johtaa ympäröivän kudoksen tulehtumiseen, sanooDaniel Reich, DMD, Poladatics- ja kliinisen apulaisprofessori hammaslääketieteen professori New Yorkissa Touro College of Dental Medicine.

Jos tulehdus siirtyy vähäisestä epämukavuudesta merkittävään kipuun (varsinkin jos se uhkaa itse hampaan terveyttä), kirjaudu sisään hammaslääkärisi kanssa, sanoo tohtori Harwood, joka pystyy metsästämään syyn ja hävittämään sen.

3. Infektio voi olla panimo.

Yksi yleisimmistä infektioista, jotka voivat aiheuttaa ikenien turvotusta - etenkin lapsilla, mutta niin tapahtuu myös aikuisille - kutsutaanieni(Whew)."Tämä infektio voi olla seurausta virus- tai bakteeri -infektiosta, ja siihen liittyy usein suun kautta annettavien kyynärpohteiden ulkonäkö", tohtori Harwood sanoo.

Vaikka ruumis voi yleensä taistella tartunnalla itsenäisesti, epämukavuus voi lähettää sinut suoraan hammaslääkärin tuolille, joka puhdistaa tartunnan saaneen alueen ja määrää useimmissa tapauksissa antibiootin.

4. Uusi lääkitys aiheuttaa parittomia sivuvaikutuksia.

Jotkut yleisesti määrätyt lääkkeet voivat aiheuttaa ikenien turvotusta sivuvaikutuksena, mukaan lukienverenpaineLääkkeet, jotka sisältävät kalsiumkanavasalpaajia, kuten verapamiili ja diltiazem."Nämä ja muut lääkitysperheet, kuten fenytoiini, kohtauslääkitys, voivat aiheuttaa ikenien kudoksen muodostumisen, mikä johtaa olosuhteisiin, joita kutsutaan ikenen liikakasvuksi, jossa kudos todella kasvaa hampaiden yli", tohtori Harwood sanoo.

Jos huomaat, että ikenet antavat sinulle "tuteen uuden lääkityksen alkamisen jälkeen, ota yhteyttä hammaslääkäriisi, jotka saattavat tietää vaihtoehtoisia hoitoja tai muokattuja annoksia kumin reaktion säätelemiseksi.

5. Sinulla on vitamiinivaje.

Vitamiinipuutteet eivät ole niin yleisiä kuin ennen, mutta "näemme edelleen aliravitsemuksesta johtuvia turvonneet ikenet, etenkin vanhempien potilaiden keskuudessa, jotka eivät ehkä noudata tasapainoista ruokavaliota”, tohtori Harwood sanoo.

Monilla vitamiineilla on merkitystä hyvässä suun terveydessä, muttaRiittämätön B -vitamiinien saantija C johtaa yleensä turvonneisiin ikeniinC-vitamiinion avainpelaaja ikenien palauttamisessa."Se voi suojata ikeniäsi tartunnan ja turvonneelta millä tahansa plakkilla, joka on piilotettu kumin alle", tohtori Austin sanoo.

K -vitamiinin saannin lisääminenVoi olla myös hyödyllinen: "Jos sinulla ei ole K -vitamiinia, ikenet voivat turvota ja vuotaa helpommin, kun ne ovat kosketuksissa bakteeriplakin ja tartarin kanssa", tohtori Austin sanoo.

Vain hammaslääkärisi voi kuultuaan yleislääkäriäsi, aiheuttaako aliravitsemus ikenen ongelmasi.Kun olet vahvistettu, voit pop -lisäravinteet myymälöiden täydentämiseksi samalla kun omaksut parempia ruokavalintoja.

6.… tai olet käymässä läpi hormonaalisia muutoksia.

"Naiset voivat kokea turvonneet ikenetElämänsä ainutlaatuisina ajanjaksoina, joissa on hormonaalisia muutoksia, kuten murrosiän aikana, kuukautiset,raskaus, vaihdevuodet jaehkäisypillerit, ”Sanoo tohtori Austin.

Tämä johtuu siitä, että hormonit vaikuttavat siihen, kuinka ikenikudoksesi reagoivat bakteeriplakista ja hammaskivistä vapautuviin toksiiniin, hän selittää.Hormonien estrogeenin ja progesteronin nousu lisää plakin aiheuttamaa ikenen ärsytystä ja turvotusta.

Jos olet jo saanut harjaus- ja hammaslankaa rutiinisi lukitsemiseen ja olet hampaiden puhdistuksen päällä, mutta turvonneet ikenet antavat silti vaikeuksia, tohtori Austin suosittelee lääkärin kanssa neuvottelua."He voivat suositella hormonaalista tai vitamiiniterapiaa", hän sanoo.

7. Vaihto uuteen hammastahnaan aiheuttaa ärsytystä.

Hammastahnan ja suuveden ainesosat voivat ärsyttää ikeniä ja aiheuttaa jopa allergisia reaktioita, etenkin jatkuvalla käytöllä (kuten silloin, kun et tiedä, että suunhoitotuotteet aiheuttavat reaktion).

"Ainesosan tunnistaminen ja sen poistaminen päivittäisestä rutiinistasi riittää usein auttamaan ikeniäsi parantumaan", sanoo Los Angelesissa sijaitseva hallituksen sertifioitu dermatologiTsippora Shainhouse, MD.Yleisiä ainesosia, jotka voivat aiheuttaa ärsyttävää suun kautta annettavaa dermatiittia

8. Sinulla on hammaslaitedraama.

"Huonosti sopivat hammasproteesit tai jopa invisalign-tyyppiset hampaat suoristajat voivat ärsyttää ikeniä, mikä johtaa tulehdukseen ja toissijaiseen turvotukseen", tohtori Shainhouse sanoo.Laitteen poistaminen tai ne sopivat oikein, jotta ne sopivat tiukasti (hammasproteesit) tai eivät koske ikeniä (suoristajia) voivat yleensä kumota vauriot ja turvotuksen.

9. Vissinen hammas tai kaksi aiheuttaa ongelmia.

Hampaiden väärinkäyttö voi vaikuttaa siihen, kuinka hyvin pääset niihin, ja harjata ja hammaslankaa kunnolla bakteeriplakin poistamiseksi."Suunnittelemalla ja suoristamalla hampaita (joko perinteisillä housunkannattimilla, selkeillä kohdistuksilla tai posliinilien viiluksilla) voit saada paremman pääsyn puhdasta ikenien alapuolelle, jossa plakin muodostuminen aiheuttaa kumi -infektioita ja turvotusta", tohtori Austin sanoo.

10. Sinulla on taustalla oleva terveystila.

Turvonneet ikenet voivat olla merkki taustalla olevasta terveydentilasta, kutendiabetes.Glukoosi on läsnä sylkessä, joten kun verensokerisi on poistunut, sylkäsi korkeampi glukoositaso auttaa bakteereja kasvamaan, mikä voi lopulta johtaa ikenen tautiin, mukaanKansallinen diabeteksen ja ruuansulatus- ja munuaissairauksien instituutti.

Toinen vähemmän yleinen, mutta vakava syy ikenen turvotukseen ja verenvuotoon onleukemia(Joskus yhden turvonnut kiinteän tai täysin turvonneiden ikenien muodossa)."Leukemia -solut keskittyvät ikeniin, mikä tekee niistä turvonneet", sanoo tohtori Sakurai.

Jos turvotus jatkuu - varsinkin jos se liittyy muihin systeemisiin oireisiin, kuten kuumeisiin, yöhikoitiin, väsymykseen ja selittämättömään painonpudotukseen, tohtori Shainhouse sanoo - katso lääkäri heti verikokeessa.

Pysy ajan tasalla viimeisimmästä tieteellisestä terveys-, kunto- ja ravitsemusuutisista ilmoittautumalla Prevention.com-uutiskirjeeseentässä.Lisätä hauskaa, seuraa meitäInstagram.

Doctors Explain Why You Should Never Ignore Your Painful, Swollen Gums (3)

Krissy Brady

Krissy on säännöllinen ennaltaehkäisyn avustaja, ja hän kirjoittaa myös Cosmopolitanille, painonvalvojille, naisten terveydelle, Fitnessmagazine.com, Self.com ja Shape.com.

Lääkärit selittävät, miksi sinun ei pitäisi koskaan sivuuttaa kivuliaita, turvonneita ikeniä (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Maia Crooks Jr

Last Updated:

Views: 5776

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Maia Crooks Jr

Birthday: 1997-09-21

Address: 93119 Joseph Street, Peggyfurt, NC 11582

Phone: +2983088926881

Job: Principal Design Liaison

Hobby: Web surfing, Skiing, role-playing games, Sketching, Polo, Sewing, Genealogy

Introduction: My name is Maia Crooks Jr, I am a homely, joyous, shiny, successful, hilarious, thoughtful, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.