Kokainmissbruk och -beroende (2024)

Hitta rätt drog- eller alkoholmissbruksbehandlingsprogram medLokaliserare för behandlingsanläggning för missbruk.

För 24 timmar/sju dagar i veckan information och remiss, ring1-888-NYC-WELL(1-888-692-9355).

Vad är kokain?

Kokainär ett kraftfullt beroendeframkallande stimulerande medel som direkt påverkar hjärnan. Kokain har märkts som drogen på 1980- och 90-talen på grund av dess omfattande popularitet och användning under denna period. Kokain är dock ingen ny drog. I själva verket är det en av de äldsta kända drogerna. Den rena kemikalien, kokainhydroklorid, har varit ett missbrukat ämne i mer än 100 år, och kokablad, källan till kokain, har intagits i tusentals år.

Det finns i grunden två kemiska former av kokain: hydrokloridsaltet och "fribasen". Hydrokloridsaltet, eller den pulveriserade formen av kokain, löses i vatten och, när det missbrukas, kan det tas intravenöst (genom ven) eller intranasalt (i näsan). Freebase hänvisar till en förening som inte har neutraliserats av en syra för att göra hydrokloridsaltet. Fribasformen av kokain är rökbar.

Kokain säljs vanligtvis på gatan som ett fint, vitt, kristallint pulver, känt som "koks", "C", "snö", "flingor" eller "blåsa". Gatuhandlare späder i allmänhet ut det med sådana inerta ämnen som majsstärkelse, talk och/eller socker, eller med sådana aktiva droger som prokain (ett kemiskt relaterat lokalbedövningsmedel) eller med sådana andra stimulantia som amfetamin.

Vad är crack?

Crack är gatunamnet som ges till fribasformen av kokain som har bearbetats från kokainhydroklorid i pulverform till en rökbar substans. Termen "crack" syftar på det knastrande ljudet som hörs när blandningen röks. Crack-kokain bearbetas med ammoniak eller natriumbikarbonat (bakpulver) och vatten och upphettas för att avlägsna hydrokloriden.

Eftersom crack röks upplever användaren en high på mindre än 10 sekunder. Denna ganska omedelbara och euforiska effekt är en av anledningarna till att crack blev enormt populärt i mitten av 1980-talet. En annan anledning är att crack är billigt både att producera och att köpa.

Hur används kokain?

De huvudsakliga administreringssätten för kokain är oral, intranasal, intravenös och inhalation. Slangtermerna för dessa rutter är "tugga", "snurta", "mainlining" eller "injicera" respektive "röka" (inklusive freebase och crack-kokain). Snorkning är processen att andas in kokainpulver genom näsborrarna, där det absorberas i blodomloppet genom näsvävnaden. Injektion släpper ut läkemedlet direkt i blodomloppet och ökar intensiteten av dess effekter. Rökning innebär inandning av kokainånga eller rök i lungorna, där absorptionen i blodomloppet är lika snabb som genom injektion. Läkemedlet kan också gnidas på slemhinnevävnad. Vissa användare kombinerar kokainpulver eller crack med heroin i en "speedball".

Kokainbruk sträcker sig från tillfällig användning till upprepad eller tvångsmässig användning, med en mängd olika mönster mellan dessa ytterligheter. Det finns inget säkert sätt att använda kokain. Vilken administreringsväg som helst kan leda till absorption av giftiga mängder kokain, vilket leder till akuta kardiovaskulära eller cerebrovaskulära nödsituationer som kan resultera i plötslig död. Upprepad kokainanvändning oavsett administreringssätt kan orsaka beroende och andra negativa hälsokonsekvenser.

Hur ger kokain dess effekter?

En stor mängd forskning har ägnats åt att förstå hur kokain ger sina njutbara effekter, och varför det är så beroendeframkallande. En mekanism är genom dess effekter på strukturer djupt i hjärnan. Forskare har upptäckt regioner i hjärnan som, när de stimuleras, producerar känslor av njutning. Ett nervsystem som verkar vara mest påverkat av kokain har sitt ursprung i en region, belägen djupt inne i hjärnan, som kallas det ventrala tegmentala området (VTA). Nervceller med ursprung i VTA sträcker sig till den region av hjärnan som kallas nucleus accumbens, en av hjärnans viktigaste nöjescentra. I studier med djur, till exempel, orsakar alla typer av njutbara stimuli, såsom mat, vatten, sex och många missbruksdroger, ökad aktivitet i nucleus accumbens.

När kokainmissbruket fortsätter utvecklas tolerans ofta. Detta innebär att högre doser och mer frekvent användning av kokain krävs för att hjärnan ska kunna registrera samma nivå av njutning som upplevs under den första användningen. Nyligen genomförda studier har visat att, under perioder av avhållsamhet från kokainbruk, kan minnet av eufori förknippad med kokainmissbruk, eller blott exponering för signaler förknippade med droganvändning, utlösa ett enormt sug och återfall till droganvändning, även efter långa perioder av avhållsamhet. .

Kortsiktiga effekter av kokainbruk

  • Ökad energi
  • Minskad aptit
  • Mental vakenhet
  • Ökad puls och blodtryck
  • Sammandragna blodkärl
  • Ökad temperatur
  • Vidgade pupiller

Kokainets effekter uppträder nästan omedelbart efter en engångsdos och försvinner inom några minuter eller timmar. Intaget i små mängder (upp till 100 mg), gör kokain vanligtvis användaren att känna sig euforisk, energisk, pratsam och mentalt alert, särskilt för syn, ljud och beröring. Det kan också tillfälligt minska behovet av mat och sömn. Vissa användare upplever att drogen hjälper dem att utföra enkla fysiska och intellektuella uppgifter snabbare, medan andra kan uppleva motsatt effekt.

Varaktigheten av kokainets omedelbara euforiska effekter beror på administreringssättet. Ju snabbare absorptionen är, desto mer intensiv är den höga. Ju snabbare absorptionen är, desto kortare varaktighet av verkan. Det höga från snusande är relativt långsamt i början och kan vara i 15 till 30 minuter, medan det från rökning kan vara 5 till 10 minuter.

De kortsiktiga fysiologiska effekterna av kokain inkluderar sammandragna blodkärl; vidgade pupiller; och ökad temperatur, hjärtfrekvens och blodtryck. Stora mängder (flera hundra milligram eller mer) förstärker användarens höga nivå, men kan också leda till bisarrt, oberäkneligt och våldsamt beteende. Dessa användare kan uppleva darrningar, svindel, muskelryckningar, paranoia eller, med upprepade doser, en toxisk reaktion som nära liknar amfetaminförgiftning. Vissa användare av kokain rapporterar känslor av rastlöshet, irritabilitet och ångest. I sällsynta fall kan plötslig död inträffa vid första användningen av kokain eller oväntat därefter. Kokainrelaterade dödsfall är ofta ett resultat av hjärtstillestånd eller anfall följt av andningsstillestånd.

Vilka är de långsiktiga effekterna av kokainbruk?

  • Missbruk
  • Irritabilitet och humörstörningar
  • Rastlöshet
  • Paranoia
  • Auditiva hallucinationer

Kokain är en starkt beroendeframkallande drog. Efter att ha provat kokain kan en individ ha svårt att förutsäga eller kontrollera i vilken utsträckning han eller hon kommer att fortsätta att använda drogen. Kokains stimulerande och beroendeframkallande effekter tros främst vara ett resultat av dess förmåga att hämma återupptaget av dopamin av nervceller. Dopamin frisätts som en del av hjärnans belöningssystem och är antingen direkt eller indirekt involverat i de beroendeframkallande egenskaperna hos varje större missbruksdrog.

En märkbar tolerans mot kokainnivåer kan utvecklas, med många missbrukare som rapporterar att de söker men misslyckas med att uppnå lika mycket nöje som de gjorde från sin första erfarenhet. Vissa användare kommer ofta att öka sina doser för att intensifiera och förlänga de euforiska effekterna. Även om tolerans mot det höga kan förekomma, kan användare också bli mer känsliga (sensibilisering) för kokainets bedövningsmedel och krampeffekter, utan att öka dosen som tas. Denna ökade känslighet kan förklara vissa dödsfall som inträffar efter uppenbarligen låga doser av kokain.

Användning av kokain i en hetsätning, under vilken drogen tas upprepade gånger och i allt högre doser, leder till ett tillstånd av ökad irritabilitet, rastlöshet och paranoia. Detta kan resultera i en fullskalig paranoid psykos, där individen tappar kontakten med verkligheten och upplever hörselhallucinationer.

Vilka är de medicinska komplikationerna av kokainmissbruk?

Kardiovaskulära effekter:

  • störningar i hjärtrytmen
  • hjärtattacker

Respiratoriska effekter:

  • bröstsmärta
  • andningssvikt

Neurologiska effekter:

  • slag
  • anfall och huvudvärk

Gastrointestinala komplikationer:

  • buksmärtor
  • illamående

Kokainbruk har kopplats till många typer av hjärtsjukdomar. Kokain har visat sig utlösa kaotiska hjärtrytmer, kallat ventrikelflimmer; accelerera hjärtslag och andning; och öka blodtrycket och kroppstemperaturen. Fysiska symtom kan vara bröstsmärtor, illamående, dimsyn, feber, muskelspasmer, kramper och koma.

Olika sätt att administrera kokain kan ge olika negativa effekter. Regelbundet snusande kokain kan till exempel leda till förlust av luktsinne, näsblod, problem med att svälja, heshet och en allmän irritation av nässkiljeväggen, vilket kan leda till en kroniskt inflammerad, rinnande näsa. Intaget kokain kan orsaka kraftigt kallbrand på grund av minskat blodflöde. Och personer som injicerar kokain har punkteringsmärken och "spår", oftast i underarmarna. Intravenösa kokainanvändare kan också uppleva en allergisk reaktion, antingen mot drogen eller mot någon tillsats i gatukokain, vilket i allvarliga fall kan leda till döden. Eftersom kokain har en tendens att minska matintaget, tappar många kroniska kokainanvändare aptiten och kan uppleva betydande viktminskning och undernäring.

Forskning har avslöjat en potentiellt farlig interaktion mellan kokain och alkohol. Tagna i kombination omvandlas de två läkemedlen av kroppen till kokaetylen. Kokaeten har en längre verkningsperiod i hjärnan och är giftigare än båda läkemedlen ensamma. Medan mer forskning behöver göras, är det anmärkningsvärt att blandningen av kokain och alkohol är den vanligaste kombinationen av två droger som resulterar i drogrelaterad död.

Relaterad information

  • Förhindra överdosering
Kokainmissbruk och -beroende (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Zonia Mosciski DO

Last Updated:

Views: 5941

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Zonia Mosciski DO

Birthday: 1996-05-16

Address: Suite 228 919 Deana Ford, Lake Meridithberg, NE 60017-4257

Phone: +2613987384138

Job: Chief Retail Officer

Hobby: Tai chi, Dowsing, Poi, Letterboxing, Watching movies, Video gaming, Singing

Introduction: My name is Zonia Mosciski DO, I am a enchanting, joyous, lovely, successful, hilarious, tender, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.