Incisional bråck: vad det är och hur det behandlas (2024)

Ett snittbråck är en utbuktning i buken som bildas när vävnader eller organ sticker ut på platsen för ett operationsärr. Det kan uppstå när det kirurgiska snittet försvagar bukmusklerna, som normalt skyddar, stöder och håller bukorganen. Ett snittbråck är en vanlig komplikation i samband med bukkirurgi.

Ett kirurgiskt snitt i buken gör att bukslemhinnan eller organen kan tränga igenom magväggen direkt under huden. Det kan vara smärtsamt eller ömt vid beröring.Kirurgisk reparation är den enda botande behandlingen för ett snittbråck. Men icke-operativ behandling kan vara ett alternativ om bråcket är litet och asymptomatiskt.

Incisional bråck: vad det är och hur det behandlas (1)

Vilka är symptomen på ett snittbråck?

Ett snittbråck kan orsaka en utbuktning på buken där bråcket sitter. Det kan bli mer uttalat när patienten hostar. Det kan också orsaka obehag eller smärta under aktiviteter som orsakar stress på området, som hosta, nysningar, lyft av tunga föremål eller tarmrörelse.

Personer med ett snittbråck kan också ha gastrointestinala symtom som förstoppning, uppblåsthet, illamående och kräkningar.

I sällsynta fall kan en del av tarmen sticka igenom snittbråcket, kallat strypt bråck. Detta är en medicinsk nödsituation. Symtom är extrem smärta, missfärgning och sveda i bråck, feber, illamående och kräkningar.

Vad är orsakerna till ett snittbråck?

Ibland kan muskler som skärs under bukkirurgi inte läka helt, och en lucka kan öppnas när musklerna rör sig under dina vanliga fysiska aktiviteter.

Snittet är det svagaste och mest benägna att få bråck medan det fortfarande läker. Incisional bråck är mest sannolikt att utvecklas tre till sex månader efter operationen men kan utvecklas eller förstoras månader eller år efter operationen.

Efter ett tag kan strukturerna undertill komma ut genom muskelgapet och sticka genom öppningen till en punkt där de kan kännas under huden. I svåra fall kan delar av organ röra sig genom hålet, men detta är mycket mindre vanligt.

Incisional bråck varierar i storlek från små till mycket stora, beroende på det kirurgiska snittets storlek, hur väl dina muskler läker och hur länge du har haft bråcket.

Riskfaktorer

Riskfaktorer för ett snittbråck inkluderar:

  • En historia av flera bukoperationer
  • Går upp avsevärt i vikt efter bukoperation
  • Anemi
  • Hypoproteinemi
  • Undernäring
  • Diabetes
  • Immunsuppression
  • Avancerad ålder
  • Manligt kön

Vad är ett strypt snittbråck?

Ett bråck som fastnar i "ut"-läge kallas anfängslad bråck. Detta kan snabbt bli en nödsituation om det blir enstrypt bråck, där blod, mat eller avföring inte kan rinna genom tarmarna.

Ett strypt bråck kan orsaka nekros (död) av den utbuktande vävnaden genom bråcket. Detta kan vara så allvarligt att du skulle behöva ta bort en del av dina tarmar kirurgiskt, och det kan vara livshotande.

Ett strypt bråck kan ha en djupröd eller lila färg på den utbuktande vävnaden. Det kan åtföljas av svårasmärta, men det är inte alltid smärtsamt. Illamående, kräkningar, diarré och buksvullnad kan också förekomma.

Detta är analogt med att knyta ett snöre så hårt runt fingret att fingret sväller, vilket hindrar dig från att ta av snöret.

Ett strypt bråck är en medicinsk nödsituation som kräver omedelbart kirurgiskt ingrepp för att förhindra skador på tarmarna och andra vävnader.

Hur diagnostiseras incisionsbråck?

Incisional bråck kan tyckas dyka upp och försvinna. Detta beskrivs som enreducerbarbråck. Bråcket kanske bara märks under aktiviteter som ökar buktrycket, såsom hosta, nysningar, att bära ner under en tarmrörelse eller att lyfta ett tungt föremål.

Din läkare kan diagnostisera ditt bråck med en fysisk undersökning, som vanligtvis inte kräver diagnostisk testning. Din vårdgivare kan begära att du hostar eller bär ut dig så att de kan se bråcket under din fysiska undersökning.

Om bråcket är tillräckligt stort för att tillåta mer än bukhålans slemhinna att bukta igenom, kan testning krävas för att avgöra vilka organ som är drabbade.

Hur behandlas incisionsbråck?

Ett snittbråck kan behövaskirurgisk reparationför att förhindra att den blir större och för att förhindra fängelse eller strypning.

En truss är ett icke-kirurgiskt alternativ. Detta är ett plagg som liknar ett viktbälte eller gördel som lägger konstant tryck på ett bråck. En fackverk behandlar symptomen på ett bråck och inte själva bråcket. Den enda botande behandlingen är kirurgisk reparation.

Ett snittbråck kan kräva operation om:

  • Den fortsätter att förstoras med tiden
  • Det är en mycket stor
  • Det är kosmetiskt föga tilltalande
  • Utbuktningen sitter kvar även när du är avslappnad eller ligger ner
  • Bråcket orsakar smärta

Din läkare kan rekommendera operation om du löper risk för komplikationer. I vissa fall är det upp till dig att bestämma om du ska opereras. Till exempel kanske du vill operera dig om du känner dig obekväm eller är orolig för hur bråcket ser ut.

Bråckkirurgi: Hur man förbereder sig

Incisional bråckreparationskirurgi

Reparationskirurgi för incisionsbråck görs vanligtvis på enslu*tenvårdgrund och kräverallmän anestesi. Reparationer av incisionsbråck kan utföras laparoskopiskt eller med en öppen reparation, beroende på faktorer som bråckstorlek och överflödig hud. Operationen utförs ofta med den laparoskopiska metoden, med små snitt snarare än ett stort öppet snitt.

En allmän kirurg eller en kolorektalspecialist utför operation.

Incisional bråck: vad det är och hur det behandlas (2)

Laparoskopisk reparation

Under ingreppet görs snitt på vardera sidan av bråcket. Alaparoskopsätts in i ett snitt, och det andra snittet används för införande av ytterligare kirurgiska instrument. Kirurgen isolerar bråcksäcken (den del av bukslemhinnan som trycker genom muskeln) och återställer den till sitt rätta läge. Om defekten i muskeln är mindre kan den vara detsutureradstängd för att förhindra att bråcket kommer tillbaka.

För stora defekter kanske suturering inte är tillräcklig. I det här fallet är bråcket stängt och ett nättransplantat kommer att täcka hålet. Nätet är permanent och förhindrar att bråcket kommer tillbaka. Laparoskopet tas bort när nätet är på plats eller muskeln har sytts. Hudsnittet är stängt. Snittet stängs vanligtvis med lösbara suturer. Medicinskt lim eller självhäftande remsor (Steri-Strips) kan också användas.

Om endast en suturmetod används med mer betydande muskeldefekter (ungefär storleken en fjärdedel eller större), finns det en ökad chans att återkomma. Användningen av mesh för större bråckreparationer är standarden för behandling, men det kanske inte är lämpligt för personer som har en historia av att avvisa kirurgiska implantat eller som har ett tillstånd som förhindrar användningen av mesh.

Öppna bråckreparation

Kirurger kan göra en öppen bråckreparation istället för en laparoskopisk reparation. Några faktorer som kirurgen kommer att väga inkluderar:

  • Bråckets storlek
  • Bråckets läge
  • Patienthälsa och samsjukligheter
  • Tidigare operationer

Öppna operationer har ett större snitt, vilket ökar sannolikheten för sårläkningskomplikationer. Återhämtningen tar vanligtvis lite längre tid vid öppen kirurgi än vid laparoskopisk kirurgi.

Herniorrhaphy: Vad du kan förvänta dig med bråckreparationskirurgi

Hur ser återhämtningsprocessen ut?

De flesta personer med bråckreparationsoperation kan återgå till normal aktivitet inom cirka tre veckor efter operationen. Buken kommer att vara öm, särskilt under den första veckan efter operationen.

Under läkning bör snittet skyddas under all aktivitet som ökar buktrycket genom att applicera ett fast men försiktigt tryck på snittlinjen.

Aktiviteter under vilka snittet bör skyddas inkluderar:

  • Reser sig från sittande läge
  • Nysning
  • Hosta
  • Att bära ner under avföring (kontakta din kirurg om du är detförstoppad efter operation, ett avföringsmjukmedel kan förskrivas)
  • Kräkningar

Du ska inte lyfta tunga föremål när du läker.

Ring en sjukvårdspersonal om du har svår smärta, ökande smärta, feber eller om du ser någon pus eller rodnad runt snittet.

Potentiella komplikationer

Varje kirurgiskt ingrepp har potentiella komplikationer. En vårdgivare kommer dock att väga möjliga komplikationer mot förfarandets fördelar för att avgöra om kirurgisk ingrepp är tillrådligt.

Potentiella komplikationer av incisional bråckoperation inkluderar:

  • Anestesikomplikationer: Anestesi är i allmänhet säkert, men möjliga komplikationer inkluderar halsont, illamående, kräkningar och tandskador, och mer allvarliga komplikationer som lågt blodtryck, hög kroppstemperatur och, mycket sällan, dödsfall.
  • Mesh komplikationer: Nätet som används för att förstärka bukväggen kan ibland ha komplikationer som infektion, erosion eller migration. Det kan också bilda en fistel, där nätet eroderar tarmarna.
  • Sårläkning: Varje kirurgiskt ingrepp medför risk för dålig sårläkning, vilket kan kräva antibiotika eller andra ingrepp. Kirurgi lämnar också ärr.
  • Infektion: Kirurgi medför risk för infektion. Men sterila tekniker hjälper till att minimera denna risk.
  • Återkommande bråck: En bråckreparation kanske inte lyckas, eller så kan bråcket komma tillbaka. Detta händer oftare när kirurgiskt nät inte används.

Om du är orolig att du kanske upplever en komplikation från en kirurgisk reparation av snittbråck, kontakta en vårdgivare för hjälp.

Sammanfattning

Kirurgiska ärr kan göra att vävnad buktar ut genom bukväggen, vilket orsakar ett snittbråck. Om ett bråck inte behandlas kan det bli strypt, vilket får mycket allvarliga konsekvenser. Behandlingen för detta är en kirurgisk reparation, antingen laparoskopisk eller öppen. Ingreppet tolereras vanligtvis väl och återhämtningen tar cirka tre veckor för de flesta.

Incisional bråck: vad det är och hur det behandlas (2024)

FAQs

Kan bråck läka av sig själv? ›

Bråcket kan göra ont, särskilt om du hostar, böjer dig eller lyfter något tungt. Ljumskbråck går inte över av sig själv, men behöver inte medföra problem. Ljumskbråck hos barn opereras nästan alltid. Hos vuxna opereras bråck som ger besvär, till exempel bråck som gör ont eller blir större.

Varför får man bråck i tarmen? ›

Ett bråck i magen eller ljumsken kan uppstå av olika anledningar. Det kan bland annat uppkomma efter ett tungt lyft, orsakas av intensivt hostande eller försvagning i ett ärr efter operation. Det kan också ha medfödda eller anatomiska orsaker. Bråck är lite vanligare hos äldre och överviktiga personer.

Varför får man ärrbråck? ›

Ett ärrbråck uppstår efter tidigare operationer där bukväggen försvagats i samband med tidigare kirurgi och spricker upp. Bukinnehåll (så som tarm eller fettvävnad) buktar då fram genom det hål som uppstår i bukväggen.

Kan bråck spricka? ›

Du måste få vård snabbt om bråcket brister

Det är mycket viktigt att snabbt komma till ett sjukhus och bli opererad om bråcket brister. Det är livshotande eftersom du får inre blödningar.

Är det farligt att ha bråck i magen? ›

Det kan göra mycket ont och kan bero på en svullnad runt bråcket. Tillståndet är allvarligt och du bör söka vård så snart som möjligt. Bråck kan förekomma hos både barn och vuxna dock är det vanligare att vuxna män blir drabbade.

Är ärrbråck farligt? ›

ÄRRBRÅCK. Ärrbråck är en vanlig och potentiellt allvarlig komplikation till bukkirurgi. Recidivrisken är hög efter operation av ärrbråck med suturering av fasciekanterna utan nätinläggning. Metoder utan nätinläggning kan därför inte rutinmässigt rekommenderas.

Vad händer om ett bråck brister? ›

Ett pulsåderbråck i hjärnans blodkärl innebär att en del av en pulsåder har blivit försvagad och utvidgad. Du kan få en hjärnblödning om bråcket brister och du måste då genast få vård på sjukhus. Hur det kommer att gå beror bland annat på hur stor blödningen är och vilken del av hjärnan som påverkas.

Måste man operera bråck? ›

Alla män med femorala bråck bör opereras. Alla kvinnor med ett diagnostiserat ljumskbråck, med eller utan symtom och oavsett lokalisation bör opereras. De vuxna män med ljumskbråck, som är asymtomatiska eller bara ger ringa symtom kan följas upp med ”aktiv expektans”.

Kan bråck försvinna? ›

Ett bråck kan inte försvinna av sig själv, men innehållet i bråcket kan åka in och ut genom den försvagade öppningen i bukväggen under dagen. Bråckets storlek ökar vanligtvis med tiden. Inklämt bråck: När innehållet i bråcket inte kan tryckas tillbaka. En specialvariant av inklämt bråck är den akuta inklämningen.

Hur lång tid tar det att operera bråck? ›

Operationerna tar ungefär 20 minuter till en timme.

Hur vet jag om jag har bråck? ›

Ett inklämt navelbråck märks ofta tydligt och det ger ofta flera av följande symptom: Mycket ont i magen, ljumsken eller i pungen. Ljumsken eller pungen blir röd. En utbuktning eller svullnad i ljumsken som gör ont och som inte går att trycka tillbaka.

Hur ser ett ärrbråck ut? ›

Vanligast är att ett ärrbråck syns som en rund utbuktning på magen i anslu*tning till operationsärret. Utbuktningen kan ibland försvinna när du ligger ned eller trycker på den. Du kan även känna varierande smärta och tyngdkänsla i buken.

Hur ser bråck i magen ut? ›

Om man har bråck pressas bukhinnan och bukinnehåll (oftast fett och tarm) ut genom en försvagning i bukväggen. En sorts säck med bukinnehåll bildas under huden. Det brukar synas som en bula på magen. Ett bråck är i början oftast litet, men kan - om man inte behandlar det - växa sig stort.

Hur går en bråckoperation till? ›

Operation vid bråck

Om du har speciella önskemål eller frågor kan du få träffa en narkosläkare på öppenvårdsmottagningen före operationen. Operationen sker som regel via ett snitt i ljumsken. Bråcksäcken tas bort och bukväggen förstärks ofta med hjälp av ett nät som täcker det försvagade området.

Kan man träna bort ett bråck? ›

Vad man vet idag så läker inte bråck spontant, och det går inte att träna bort bråck. Däremot kan man lära sig att bättre hantera buktrycket med hjälp av övningar och träning, vilket kan vara positivt.

Kan bråck läka? ›

Etiologin till dessa bråck är omdiskuterad. Naveln är en rest efter navelsträngen och är fäst med en fibrös ring till bukväggen. Området är svagt, och medfödda navelbråck är inte ovanliga. De flesta läker spontant, och man rekommenderar inte elektiv operation före 2 års ålder [2].

Är det farligt att gå med ljumskbråck? ›

Ljumskbråck är mycket vanligt, framför allt hos män, och yttrar sig som en utbuktning i ljumsken. I många fall måste inte tillståndet behandlas, men om du får ett inklämt ljumskbråck behöver det åtgärdas hos läkare.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kareem Mueller DO

Last Updated:

Views: 5891

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kareem Mueller DO

Birthday: 1997-01-04

Address: Apt. 156 12935 Runolfsdottir Mission, Greenfort, MN 74384-6749

Phone: +16704982844747

Job: Corporate Administration Planner

Hobby: Mountain biking, Jewelry making, Stone skipping, Lacemaking, Knife making, Scrapbooking, Letterboxing

Introduction: My name is Kareem Mueller DO, I am a vivacious, super, thoughtful, excited, handsome, beautiful, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.